Prosjekter

NIKU har spisskompetanse på kulturminner, og vi utfører store og små oppdrag på vegne av private og offentlig aktører.

Nyhetssaker

Teknologi møter arkeologi

Den er svær, rød og kjører selv rundt på jordet på jakt etter arkeologiske spor ingen kan se. Nei, den er ikke en del av Transformers-universet, men en helt ny type georadarrobot. Denne våren tar arkeologer fra NIKU i bruk en revolusjonerende ny teknologi på leting etter ukjente kulturminner.

Slik har du aldri før sett muralmaleriene i Oslo rådhus

Den vakre monumentalkunsten i Oslo rådhus har gjennom årene gledet publikum og beriket Oslo. Utstrakt bruk av Rådhuset til offentlig representasjon og markeringer har bidratt til skader og slitasje på kunstverkene. Nå har NIKU i samarbeid med Kulturetaten ved Oslo kommunes kunstsamling og rådhuset gjennomført et pilotprosjekt for digital dokumentasjon av muralmaleriene for å kartlegge motivene, original teknikk og tilstand.

Kveldsmøter om brannberedskap i trehusbebyggelse

En rekke branner i verneverdig trehusbebyggelse den siste tiden har aktualisert brannvern og beredskapsarbeid. Nå har Fortidsminneforeningen lokallag Aust-Agder fått midler til å arrangere og gjennomføre kveldsmøter om dette temaet i områder med tett trehusbebyggelse, der NIKU og lokalt brannvesen deltar.