Profil_trefigur_follo.jpg

Fantastisk trefigurin fra Follobaneprosjektet!

Fredag 29. mai fant arkeolog Maria Svendsen en nydelig utskåret trefigurin, kun 10 cm høy. Vi tror dette kan være en sjakkbrikk: en løper.

På fransk kalles løperen "fou", galning eller narr. Hodepynten på toppen av trefiguren minner om knotten på toppen av våre moderne løpebrikker også. Brikken er skåret ut av eik, eller et annet hardt treslag. Det er kjerneveden som er brukt, og vi kan se den innerste årringen i bunnen av sokkelen. Onsdag 3. juni tas brikken med til konserveringsavdelingen ved Kulturhistorik museum for videre behandling. 

3D-modell av figurinen

Detaljgraden i utskjæringene er utrolig høy, noe som gjør ansiktet svært uttrykksfullt. Vi tror det er en spillebrikke, men så langt har vi ikke funnet noen paralleller, hverken i norsk eller utenlandsk materiale. Trefigurinen lå i et kulturlag med mye møkk, tolket som del av et område brukt som innhegning for dyr. Det er en stor mengde andre funn fra laget, blant annet deler av lærsko, fragmenter av baksteheller og keramikkskår.

Funnmaterialet så langt tyder på en datering av laget til 1200-tallet, men vi synes umiddelbart at trefigurinen ser noe yngre ut – kanskje 14-1500-talls. For å finne ut av dette, blir vi nødt til å lete fram paralleller i inn- eller utland, enten i form av figuriner eller illustrasjoner.

Fantastisk trefigurin fra Follobaneprosjektet!Fantastisk trefigurin fra Follobaneprosjektet!

Dersom sokkelen hadde hatt motsatt orientering, ville en tolkning som flaskestopper ha vært mulig, men det er nok heller en spillebrikke. Det var et flott funn å avslutte en spennende utgravningsuke på Follobaneprosjektet med! Nå gleder vi oss til å finne ut mer om figurinen og dens opprinnelsessted og -tid.

Les mer om figuren på vår Arkeologiblogg

Kontaktperson: prosjektleder Egil Bauer