Nes_profil.jpgDagligstua, veggdekor under konservering

Restaurering av to interiører på Ner-Killingberg gård

NIKUs konservatorer har i 2015 restaurert to unike interiører på Ner-Killingberg gård i Leksvik, Trøndelag. Begge interiørene er fra begynnelsen av 1900-tallet og vitner om eierens nasjonalromantiske følelse.

Dekoren i dagligstua illuderer en flott tømmervegg med vikingskjold hengende på veggen. Langs veggenes øvre del er det en malt bord med inskripsjonene: "NAAR BORTE ER FREISTA ER HEIME BEST - EIN BONDE PAA FOTOM ER HØGRE ENN EN HERREMANN PÅ KNEOM - ELSKAR DU FOLKET I NORIGS DALAR SO ELSKAR DU MAALET SOM FOLKET TALAR - HEIDR FAR DIN OG MOR DI - HEIL OG SÆL". Veggdekoren har fått en ekstra vri ved at den er malt på en rapping, en slettpusset laftet vegg. Veggene i finstua er panelt med fyllingspanel og dekorert med ulike landkapsmotiver. Blandt behandlet inventaret fantes en rikt dekorert sittegruppe med utskjæringer. NIKU ga også råd i forbindelse med maling av sterkt nedslitte bygningselementer, så som gulv og vinduer. 

NIKUs konservatorer gjorde utbedringer i rappingen og leirepuss, kittet hull, konsoliderte maling og retusjerte lakuner og skjemmende flekker.

Med stort lokal engasjement og støtte fra fylkeskommunen ble tidligere planer om å flytte Trønderlånet avverget. NIKUs rapport i 2007 var avgjørende for at Trønderlånet ikke ble flyttet. Ved flytting av huset vil den unike dekoren på rappingen, som var grunnlaget for fredningen, ha blitt ødelagt. Fylkeskommunene ga også tilskudd til restaureringsarbeidene på interiørene.

 

Restaurering av to interiører på Ner-Killingberg gård

Veggdekoren i dagligstua illuderer en tømmerstue. Bildet er tatt etter restaurering i 2015, og før gulvet og vinduene ble malt. Foto: NIKU

Restaurering av to interiører på Ner-Killingberg gård

Dekor på veggpanel i finstua etter restaurering i 2015. Foto: NIKU

Restaurering av to interiører på Ner-Killingberg gård

Stol før (t. v.) og etter restaurering i 2015. Foto: NIKU

Restaurering av to interiører på Ner-Killingberg gård

Veggdekoren i dagligstua er malt på leirepuss-rapping. Tilstand før (øverst) og etter restaurering i 2015. Foto: NIKU