Forskningsartikkel: Husmannsplassens status i Norge og Sverige
Historien om Alf Prøysen og Prøysenstua i Ringsaker på Hedemarken er en ”rød tråd” i denne ferske artikkelen om norske og svenske husmannsplasser.
Bilde: Alf Prøysen, as an adult, playing the guitar while sitting on a large, clearance cairn below his childhood home; Prøysenstua. Photo: Johan Brun – Domkirkeoddens fotoarkiv (dig-009776).
I artikkelen drøftes årsakene til den lave statusen som torp/husmannsplasser har i både svensk og norsk kulturminneforvaltning.
Alf Prøysen som rød tråd
Historien om Alf Prøysen og Prøysenstua i Ringsaker på Hedemarken er en ”rød tråd” i artikkelen.
Både tilbake i tid og i dag er beliggenheten til og fordelingen av gårder, småbruk og torp/husmannsplasser av betydning for menneskers forståelse av sitt lokale miljø og landskap.
Den Europeiske landskapskonvensjonen vektlegger hverdagslandskapets verdi.
Prosjektet har bidratt til å øke kunnskapen om vilkårene til mennesker på et lavt samfunnstrinn, framfor alt på 1800-tallet og tidlig 1900-tall, og med fokus på likheter og forskjeller mellom Sverige og Norge.
Resultat av et nettverksprosjekt
Artikkelen er et resultat av nettverksprosjektet ”Torp på gränsen mellan historia, arkeologi och samhälle (2014-2016)”, som handler om torp/husmannsplasser i Värmland og Hedmark.
Prosjektet var støttet av Riksantikvarieämbetet i Sverige, og ledet av professor i arkeologi Eva Svensson ved Karlstads universitet.
Det har vært i alt seks workshops, tre i Värmland og tre i Hedmark, der vi utvekslet kunnskap om husmannsvesenets historie, forvaltning, bærekraft og verdi.
I tillegg var det inviterte gjesteforelesere og befaringer til utvalgte husmannsmiljøer.
Verditilskrivingen til disse ulike bo- og driftsformene har vært av betydning for menneskets tilskriving av egen og andres plassering på den sosiale rangstigen.