Klimadugnad for verneverdige bygg

Hvordan kan vi beskytte verneverdige bygninger og byområder mot klimapåkjenninger? Og hvordan kan vi minske klimautslippene fra disse bygningene? Trondheim inviterer til en 24-timers klimadugnad.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Pressemelding:

Climathon Trondheim 2017 er en global klimadugnad på lokalt nivå. Det 24-timer lange, kostnadsfrie arrangementet går av stabelen i flere byer rundt om i verden 27.–28. oktober.

Trondheim kommune inviterer nå studenter, forskere, entreprenører og innovatører til å møtes for sammen å utvikle idéer og løsninger for å bedre energieffektiviteten i historiske bygg og byområder, samtidig som kulturhistoriske kvaliteter bevares.

Vil øke kunnskapen og skape engasjement

Forskere fra SINTEF Byggforsk og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har de siste tre årene sett på hvordan beboere i verneverdige bygninger kan få økt kunnskap om klimatilpasning av bygninger og områder. Målet er å få beboerne/huseierne til å engasjere seg og gjennomføre tiltak som minsker klimautslippene og beskytter bygningene mot værpåvirkning.

Anne-Cathrine Flyen- Dersom eldre bygninger blir ivaretatt på riktig måte, vil de bidra positivt i miljøregnskapet, sier Flyen

Resultater fra CulClim-prosjektet er blant de mange spennende temaene som presenteres på Climathon Trondheim. Blant annet vil forsker Anne-Cathrine Flyen fra NIKU holde innlegget «Cultural heritage conservation in a climate-friendly way».

– Eldre bygninger representerer mange typer verdier, både arkitektonisk, estetisk og miljømessig. Disse bygningene må også bidra til utslippsreduksjon, men de fortjener ikke sitt rykte som «miljøverstinger». Dersom de blir ivaretatt på riktig måte, vil de bidra positivt både i miljøregnskapet og i utforming av gode, urbane miljøer med menneskelig målestokk, sier Flyen.

Resultatene fra CulClim vil være et viktig bidrag i innsatsen for å redusere negativ menneskelig påvirkning på klimaet ved drift og bruk av bygninger. Videre forventes det at resultatene skal bidra til økt robusthet i kulturelt verneverdige bygninger og omgivelser, og at de strategiene og tiltakene som etableres i prosjektet også vil kunne overføres til annen eksisterende bygningsmasse.

Les mer om Climathon Trondheim 2017

Om SINTEF Byggforsk

SINTEF Byggforsk er et internasjonalt ledende forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg og infrastruktur. Vi løser utfordringer knyttet til hele byggeprosessen, og skaper verdier for våre kunder og for samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, produktdokumentasjon og kunnskapsformidling. Vi tilbyr spisskompetanse innen fagområder som arkitektur, bygningsfysikk, forvaltning, drift og vedlikehold av bygninger, vannforsyning og annen infrastruktur. Våre medarbeidere jobber hver dag sammen med over 2.000 ansatte i SINTEF for å oppfylle vår visjon: Teknologi for et bedre samfunn.

Om NIKU

Norsk institutt for kulturminneforskning er et uavhengig forsknings- og kompetansemiljø for norske og internasjonale kulturminner. Instituttet fokuserer på kulturminner og kulturmiljøer som et aktivum for samfunnet, og driver kulturminnerelatert forskning og oppdragsvirksomhet for offentlig forvaltning og private aktører på felter som arkeologiske undersøkelser, bygningshistorie, -bevaring og –tilpasning, konservering, kulturminner og klimaforandring og by og byutvikling.

Kontakt
Forsker Sofie Mellegård
Forsker Anne-Cathrine Flyen
Kommunikasjonsrådgiver Kathrine Nitter