Stor spenning rundt ny arkeologisk utgravning i Bergen
I vår og sommer fant arkeologene spor fra velstående Bergensere i middelalderen. Nå får de en ny og unik mulighet til å åpne et kikkhull til Bergens historie.
Arkeologene fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) skal frem til slutten av desember gjøre en arkeologisk undersøkelse på den nedre delen av Øvre Korskirkeallmenningen i Bergen.
Her er en kort video om prosjektet:
BIR skal lage en ny bosskum som skal senkes ned i bakken etter hvert som arkeologene graver seg nedover i kulturlagene.
Skal grave i hjertet av middelalderens Bergen
Graveområdet ligger innenfor det automatisk fredete kulturminnet Middelalderbyen Bergen, og befinner seg litt utenfor hjertet av Vågsbunnen.
– Puslespillet om Bergens historie og menneskene som har levd her er fortsatt ikke ferdig. Gjennom å grave i Øvre Korskirkeallmenningen håper vi på å finne flere spennende puslespillbrikker, sier Rory Dunlop, som er prosjektleder og arkeolog i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).
Vågsbunnen var et av Bergens mest sentrale og betydningsfulle strøk i middelalderen og etterreformatorisk tid.
Vet lite om denne delen av Bergen
Det er gjort færre arkeologiske undersøkelser i Vågsbunnsområdet, særlig sammenlignet med Bryggen som det andre sentrale området i middelalderbyen.
– Mange bergenserne tror nok sikkert at vi vet det som er å vite om Bergen i middelalderen, men vi vet altså relativt sett lite om denne delen av middelalderbyen. Derfor er dette veldig spennende, sier Dunlop.
Finner de mer gull?
Arkeologene i Norsk institutt for kulturminneforskning gravd ut en lignende grop et steinkast unna i Kong Oscars gate i mai i år, og da dukket det opp en gullring som nå kan sees på Bryggens Museum.
– Sjansene for å finne en ny gullring er ikke stor, men vi er ganske sikre på at vi finner mye som er som gull – i alle fall for arkeologer, sier Dunlop.