Vestertana gjennom 12.000 år – en kulturhistorisk guide
NIKUs Stine Barlinhaug har sammen med Steinar Pedersen samlet stoff til en ny kulturhistorisk guide til en spennende - men for mange - ukjent del av landet.
Vestertana og de nordlige landskapene har vært i bruk i flere tusen år mens ytre påvirkninger fra klima, vegetasjon og havstigning over tid har endret landskapene.
Nær tilknytning til naturressurser
Helt fram til i dag har mange lokalsamfunn i Finnmark praktisert en rekke tradisjonelle næringer basert på et levesett i nær tilknytning til naturressursene.
I Finnmarkslandskapet finnes det derfor tallrike spor etter både fortidens menneskers bosetning og bruk og den nære historiske bruken.
Det kan være tidlige fangstsamfunn, tamreindrift, fiske, jordbruk og utmarksnæringer samt ulike kombinasjoner av disse.
Disse sporene vitner om levesett og landskapsbruk som er og har vært vanlig i store deler av Nord-Norge.
Guiden er gitt ut i samarbeid med Framsenteret Tromsø.
Synlige spor i Vestertana
I denne publikasjonen konsentrerer forfatterne seg om synlige spor i landskapet etter bosetting og bruk i et større område rundt Vestertana innerst i Tanafjorden (figur 1).
Innsamlingen av kunnskap om landskapsbruk og registrering av kulturminner i marka ble gjort i forbindelse med et forskningsprosjekt i regi av Norsk Institutt for Kulturminneforskning og i samarbeid med Lágesduottar reinbeitedistrikt og Vestertana bygdelag i perioden 2007-2011.
Gjennom denne publikasjonen ønsker de å formidle det flotte kulturhistoriske materialet til et bredere publikum, og flere har også uttrykt ønske om å få tilgang til materialet.
Vi håper at mange tar med seg dette heftet ut på tur