Dagens presidentbolig Bessastadir ligger på Altaneset rett utenfor Reykjavik. Dagens bebyggelse er plassert rett oppå vikingtidens gårdsanlegg.
Bessastadir Dagens presidentbolig Bessastadir ligger på Altaneset rett utenfor Reykjavik. Dagens bebyggelse er plassert rett oppå vikingtidens gårdsanlegg. Foto: NIKU

NIKUs arkeologer i sving på Island

Vegen ut til presidentboligen Bessastaðir på Álftanesi utvides. Men først skal det gjøres arkeologiske undersøkelser, og her bidrar NIKU med ekspertise.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Forskere fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har deltatt i prosjekter i Island også tidligere, men det er første gangen NIKUs arkeologer deltar på en arkeologisk utgravning på sagaøya.

Spade og drone

Denne uka vil også en av NIKUs droner trekkes inn i undersøkelsen. Prosjektet ledes av arkeologfirmaet Antikva men NIKUs arkeologer deltar både i feltarbeid og med teknisk utstyr.

– NIKU har allerede testet ut bruk av geofysiske undersøkelser i området, og det er derfor interessant for oss å være med å bekrefte funnene fra denne tidligere undersøkelsen, sier Knut Paasche som er avdelingsleder for Digital arkeologi i NIKU.

 

 

Utgravning på IslandUtgravning av torv-vegger fra landnåmstiden er uvant kost for norske arkeologer. Foto: NIKU
Resultater fra geofysiske undersøkelserBildet viser resultater fra geofysiske undersøkelser hvor NIKU holdt geofysikk kurs for islandske studenter. Husene som ble funnet er nå bekreftet igjennom arkeologiske undersøkelser.

Flere interessante funn

Frem til nå har det dukket opp arkeologiske kulturminner fra tiden helt tilbake til landnåmstiden (vikingtid/tidlig middelalder) og rester av gårdsbebyggelse fram til 1800-tallet.

– Våre arkeologer er ikke trent til Islandske forhold med undersøkelser av torvhus og Islandske gårdshauger, men gravemetodikken er mye den samme med vekt på stratigrafisk gravning, sier Paasche.

NIKUS drone ble brukt til å kartlegge utgravningsområdet samt for å ta oversiktsbilder.
DroneNIKUs drone ble brukt til å kartlegge utgravningsområdet samt for å ta oversiktsbilder.

Gjenoppdaget stjerneobservatorium fra 1700-tallet?

Det er også funnet husrester fra 1700-tallet. Disse har en meget spennende historie, da dette faktisk kan være et stjerneobservatorium.

– Det var den norske teolog og stjörnumeistari Rasmus Lievog fra Sunnmøre som arbeidet her under lange vinternetter. Han var utdannet i København og var utsendt av den danske konge som den gang også var Konge av både Norge og Island, sier Paasche

Det er ikke sikkert hvor denne bygningen lå, men nå har vi altså muligheten for å påvise observatoriet arkeologisk.

Utgravningene har fått stor oppmerksomhet i islandske medier både på nett og på TV