Nature and Culture in Medieval Towns

Følg Nature and Culture live

Konferansen åpnes av Klima- og miljøminister Ola Elvestuen og kan følges direkte.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Hvordan påvirket klimaendringene etableringen og utviklingen av byer i middelalderen? Hva kan vi lære av den historiske dynamikken mellom mennesker og natur, som vi kan bruke i dag?

I lys av klimaendringsforskning og mange store arkeologiske undersøkelser de siste årene blir hovedstaden denne uken møtested for fagfolk og andre interesserte.

– På onsdag og torsdag får forskere, fagfolk og andre interesserte muligheten til å se tilbake i historien og forsøke å forstå mer av dynamikken mellom natur og kultur i middelalderbyene, sier Stefka Eriksen fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Konferansen åpnes av Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Se arrangementet direkte her:

Konferansens hovedside

Forsker på bergensk regn og engelsk flom

Roberta Magnusson fra University of Oklahoma er en av toppforskerne som kommer til Oslo.

– Hun vil for eksempel snakke om hvordan middelalderbyer i England rigget seg for å vedlikeholde og reparere infrastruktur som ble utsatt for stadig nedbryting av vind, is, tidevann og nedbør, for ikke å snakke mer kritiske hendelser som flom, sier Eriksen

I tillegg kommer James Barret fra Cambridge University som skal snakke om middelalderens globalisering og Sahra Croix fra Århus Universitet som skal snakke om urbaniseringens begynnelse i Norge. Fra Norge kommer NTNUs Axel Christophersen som skal snakke om middelaldermenneskenes ‘fotavtrykk’.

Også på mer hjemlige trakter spilte vær og klimatiske forhold en rolle i bymenneskenes hverdag:

– Vi vet at det regner mye i Bergen, og det gjorde det også i middelalderen. Hvordan håndterte egentlig middelalderens bergensere byens famøse nedbørsmengder?, sier Eriksen

I tillegg til toppforskerbidrag skal konferansen til to dager med både korte og lengre foredrag og diskusjoner fra arkeologer, historikere, tekstforskere og kunsthistorikere som alle drar opp nye spørsmål om middelalderbyene.

I krysset Vetrilidsallmenning/ Kong Oskars gate gjennomførte NIKUs arkeologer en mindre undersøkelse i forbindelse med utskifting av rør i 2016. Her avdekket arkeologene laftekasser fra 1200-tallet som har fungert som fundamentet for en ekspanderende kaifront mellom Bryggen og Vågsbunnen.
BergenHvordan håndterte egentlig middelalderens bergensere byens famøse nedbørsmengder?
Ola ElvestuenKlima- og miljøminister Ola Elvestuen åpner konferansen onsdag 6. mars. Foto: Bjørn H. Stuedal/Klima- og miljødepartementet

Åpnes av Klima- og kulturministeren

Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019 og forholdet mellom natur, klima og miljø på den ene siden og kultur og urbanisering på den andre er i vinden som aldri før.

– Vi har vært så heldige å få Klima- og miljøminister Ola Elvestuen til å åpne konferansen for oss, sier Eriksen

Elvestuen er leder departementet som har ansvaret for de arkeologiske utgravningene og for å bestille aktuell forskning på feltet.

Arrangørene i NIKU opplever en stor interesse internasjonalt for dette arrangementet. Dette tyder på temaets relevans innenfor forskning og i samfunnet generelt, og derfor blir konferansen også filmet og strømmet på nett.

 

«Nature and Culture in Medieval Towns» går av stabelen 6. – 7. mars i Gamle Festsal.

Konferansen blir strømmet på nett og kan sees direkte eller i ettertid her:

https://livestream.com/accounts/3722443/events/8583013

Lenke til program:

https://www.niku.no/2018/12/program/

Lenke til arrangementet:

https://www.niku.no/prosjekter/natureculture/