Se hva som skjuler seg bak veggene på Hanseatisk museum
Koren Wiberg hadde rett hele tiden. Nå kommer 1700-tallets utvendige dekor på Hanseatisk museum frem i lyset.
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har sammen med G3H demontert portalen på Hanseatisk Museum i Finnegården i Bergen. Da panelbord over portalen ble fjernet kom 1700-tallets rankedekor til syne.
– Denne typen utvendig dekor på Vestfasadene på Bryggens bygninger er omtalt og illustrert av Christian Koren-Wiberg fra 1899, sier Tone Olstad som er konservator og prosjektleder fra NIKU.
Samme type dekor kan sees på et foto av en fasade etter brannen i 1955, på en annen del av Bryggen. Denne bygningen brant og ble revet i 1955.
Koren Wiberg (1870-1945) var billedkunstner, forfatter, arkeolog, kulturhistoriker og også direktør for Hanseatisk museum som holder til i Finnegården.
I publikasjonen Det tyske kontor i Bergen fra 1899 gir han en detaljert bygningsmessig beskrivelse av husene på bryggen og har illustrert dem med flere hundre egne tegninger.
Har ikke funnet dekoren – før nå.
Stiftelsen Bryggen og NIKU har siden begynnelsen av 2000-tallet undersøkt flere fasader i forbindelse med istandsettingsarbeid uten å finne den omtalte dekoren.
– På Finnegården ligger den slik den skal, direkte malt på 1700-tallets tømmer. Rankedekor over en rødmalt bunn, sier Olstad
I dag er dekoren beskyttet av panelet alle ser når de går forbi Hanseatisk museum. Fagfolkene antar at dekoren opprinnelig var ment for å vise kjøpmannens velstand.
Kan ha gjenoppdaget en glemt portal
Har konservatorene også funnet 1700-tallets portal? Arbeidet ved Hanseatisk museum har gitt flere interessante spor og funn – og flere undersøkelser vil gi flere svar både om fargedekor og om portal.
Arbeidet utføres på oppdrag fra Bergen kommune og er et ledd i en omfattende restaurering av Finnegården.