Vibeke Vandrup Martens og Ionut Cristi Nicu fra NIKU studerer den ukjente graven ved utløpet til Linnéelven. (Foto: Thomas Wrigglesworth, NIKU)

Klimaendringer i Arktis, kalkmalerier i norske kirker og funn av skjelettgrop

Den 18. september gikk NIKUs nyhetsbrev ut til alle abonnenter. Les det her du også.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

 

 

Nytt fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)

<!–


–>

Kulturminner trues av klimaendringer og turisme i Arktis

En gruppe forskere har nettopp vært på Svalbard for å undersøke hvordan vi kan overvåke, håndtere og bevare unike kulturminner i Arktis.

Prosjektet CULTCOAST bruker en tverrdisiplinær metode for å fordype seg i klimaendringens effekt på kulturminner på Russekeila og i Hiorthamn.

<!–


–>

Les mer

Flere nyheter

Seminar om kalkmalerier i norske kirker

Bygning og konservering: NIKU arrangerte nylig Norges første seminar om kalkmalerier i norske kirker, i Nes kyrkje i Telemark.
– De norske kalkmaleriene har fått for lite oppmerksomhet, mener Elisabeth Andersen og Susanne Kaun som tok initiativ til seminaret.

Les mer

Ny antologi om «den dype byen»

Kulturarv og samfunn: NIKUs Torgrim Sneve Guttormsen og Grete Swensen har vært redaktører for  «Heritage and Sustainable Urban Transformation». Her bruker ulike forskere konseptet «den dype byen» som verktøy for ta vare på spor fra fortiden i byplanleggingen.

Les mer

Verneverdige bygg en bærekraftig ressurs

Bygning: En ny forskningsrapport fra SINTEF og NIKU viser at metoder for å oppnå bærekraftige nybygg også kan fungere godt ved restaurering og oppgradering av eldre, verneverdige bygninger.

Les mer

Har renset ferdig på KODE1

Konservering: Nå er de støvskadede gjenstandene på Permanenten nå ferdig renset og snart plassert trygt i riktig magasin.

Les mer

200 skjeletter fra middelalderen

Arkeologi: Hvordan har det seg at det midt i Trondheim sentrum ligger en grop med over 200 skjeletter fra middelalderen? Arkeologer tror de både har funnet en av byens eldste kirkegårder og spor etter flytting av den på 16- eller 1700-tallet.

Les mer

<!–


–>

Forskningsprosjekter

Under presenterer vi et av våre forskningsprosjekter. Se flere her.

Dusting the Dusk of the Dark Ages (DATILAS)

Gjennom kunstteknologiske studier undersøkes Hansakunsten. Gjenstandene har ledet DATILAS’ undersøkelser tilbake dit det hele startet: håndverkerens verksted.

Prosjektet foregår i samarbeid med Hamilton Kerr Institute ved University of Cambridge, og ledes av NIKUs Kristin Kausland.

Les mer her.

<!–


–>

Blogg

Å være forberedt på det verste

Kriseberedskap:  Gjennom tidene har kirker blitt skadet i brann forårsaket av blant annet lynnedslag, feil på elektrisk anlegg og bruk av levende lys. Hvordan kan vi hindre at dette skjer, og hva gjør vi hvis ulykken først rammer? Konservator Nina Kjølsen Jærnes skriver om dette på Kulturminnebloggen.

Les mer (forskning.no)

<!–


–>

Siste forskningsartikler

 

<!–


–>

Siste video

 

VIDEO: Arkeologene våre er godt i gang med å grave ut Oslos middelalderhavn i Bispevika. I denne videoen forteller Håvard Hegdal litt om utgravningen. Her er det ikke bare å stikke spaden i jorda…

Se filmen på vår Facebook-side.

<!–


–>

NIKU i media

Skal vi la døde mennesker ligge, eller skal vi forske på dem? (Forskerforum)

A Warming Climate Threatens Archaeological Sites in Greenland (Smithsonian Magazine)

Gjør opp status på klimatruede kulturminner (Svalbardposten)

Digitaliserer historien på Smøla (Tidens Krav Pluss)

Har funnet kjølen på Gjellestadskipet: – Kan være eldre enn vikingskipene (NRK)

<!–


–>

Copyright © *All rights reserved.

Norsk institutt for kulturminneforskning er et uavhengig forsknings- og kompetansemiljø for norske og internasjonale kulturminner.