ReinCSI: Seminar/ Cеминар
Fra 24. til 26. september 2019 samles eksperter i Tromsø for å diskutere klimarelaterte problemstillinger knyttet til reindrift i Norge og Russland i prosjektet ReinCSI/ подробнее о семинаре
Трансляция онлайн с русским переводом: Вторник 24. Сентября 9.00-16.00 (норвежское время). Программа – Cеминар
Hvordan forholder reindriftsutøvere i Nenets og Sápmi seg til klimaendring og klimasensitive smittsomme sykdommer? Det skal prosjektet ReinCSI se nærmere på.
Det er svært mange paralleller mellom reindriften i Norge og Russland. Det gjelder reindriftsforvaltninga, relasjonene mellom reindriftsutøvere, og forholdet til forskere og byråkrater.
– Det gjelder også kunnskapen som finnes og brukes på tundraen på Jamalhalvøya eller på fjellene i Sápmi. Disse kulturbærerne er de nenetsiske og samiske reindriftsutøvere, sier Zoia Vylka Ravna som er gjesteforsker ved NIKUs nordområdeavdeling.
Zoia og kollegaene har ønsket å samle forskjellige aktører for å analysere og formidle denne kunnskapen. Derfor har NIKU invitert reindriftsutøvere, naturforskere, samfunnsforskere og forskere innenfor veterinærfagene til seminaret i Tromsø.
– Hovedformålet med seminaret er å samle data om klimaendringer, klimarelaterte infeksjonssykdommer, klimatilpasning og sykdomsforebygging i forskjellige regioner, sier Vylka Ravna.
Det planlegges også å skrive to artikler, en vitenskapelig og en populærvitenskapelig med søkelys på urfolkskunnskap.
Prosjektet er et sideprosjekt av det nordiske prosjektet CLINF som fokuserer på klimasensitive infeksjonssykdommer i Arktis (www.clinf.org).
Sted: Framsenteret
Dato: 24-26. september
Lenke til strømming av arrangementet
___________
Место проведения: Центр «Фрам»
Время проведения: с 24 по 26 сентября
Fem fakta om Prosjektet ReinCSI:
- Det er et tverrfaglig prosjekt i regi av NIKU, NINA, NORCE og UiT.
- Deltagere kommer fra forskjellige land: Norge, Russland og Sverige.
- Det særlig settes søkelys på reindriftsutøverens kunnskap om klima og forebygging av reinsykdommer på Jamalhalvøya, i det Jamal-Nenetsiske Autonome Okrug (YaNAO), Nenetsiske Autonome Okrug (NAO) og Sápmi.
- I tillegg til forskere er det urfolkrepresentanter fra akademia, næring og administrative organer.
- Det satses spesielt på formidling slik at fleste kan se foredragene på skjerm, noe som sparer miljø og klima.
Sted: Framsenteret
Dato: 24-26. september
Lenke til strømming av arrangementet
Initiativtakere:
Jan Åge Jan Åge Riseth, NORCE, Seniorforsker. Arbeidet i norsk reindriftsforvaltning 1980-90. Dr. grad i ressursøkonomi år 2000. Forsker på reindriftas eksistensbetingelser; bærekraft, inngrep og forstyrrelser og tradisjonell kunnskap (TK). Arbeidspakkeleder om TK i CLINF.
Hans Tømmervik, NINA. Bakgrunn som reingjeter og arealvernkonsulent i Norske Reindriftssamers Landsforbund. Seniorforsker med fokus på klima- og vegetasjonsendringer. Deltaker i CLINF med fokus på klimaendringer og tradisjonskunnskap.
Zoia Vylka Ravna, NIKU. Per dags dato er gjesteforsker ved NIKU – nordområdeavdeling. Forsker og skriver om urfolkskvinners kunnskap, med fokus på sosial innvirkning av internat-basert utdanning.