NIKU-forsker forteller om bergkunsten i Alta på National Geographic
Jan Magne Gjerde fra NIKU er en av landets fremste eksperter på bergkunst, og i en ny episode av National Geographic-serien «Tapte byer med Albert Lin» forklarer han hvordan 6-7000 år gamle fortellinger i stein kan hjelpe oss med å forstå det nord-europeiske jeger- og sankersamfunnet.
Bergkunsten i Alta er på UNESCOs verdensarvlister, og er et unikt innblikk i verdensbildet til mennesker som levde for 6-7000 år siden. Jan Magne Gjerde er forsker i NIKUs nordområdeavdeling, og har jobbet med helleristninger i rundt 20 år.
Ny forskning på bergkunst
I den nyeste episoden av National Geographic-serien «Tapte byer med Albert Lin» tar han programleder Albert Lin med til Alta og presenterer den nyeste forskningen på feltet.
– Det vi ser er at helleristningene inneholder langt mer informasjon enn vi tidligere har antatt. En del av motivene er referanser til steder i landskapet, som bjørnehi, reinsdyrgjerder og steder de jaktet. Egentlig kan vi si at de store panelene med er rene google maps i steinalderversjon!
Episoden «Stonehenge» hadde premiere i Norge 10. november, og sendes igjen på National Geographic TV onsdag 13. november klokka 20.00.
Gjerdes forskning på bergkunsten i Alta er en del av forskningsprosjektet Stone Age Demographics ved Universitetet i Tromsø.
Fra Stonehenge til Alta
Episoden «Stonehenge» begynner med de kjente steinformasjonene i Storbritannia, før den går via steinalderbosetningen Blick Mead i nærheten, og så videre til Alta. Bergkunsten i Alta er relevant fordi den nettopp er en av få kilder vi har på religion og verdensbilde i Nord-Europa i steinalderen.
– Bergkunsten forteller oss hvor viktige dyrene var i jeger-, fisker- og sankersamfunnet. Forholdet mellom dyr og mennesker var sentralt i steinalderen, og trolig hadde de ikke et så klart skille mellom dyr og mennesker eller det reelle og det rituelle landskapet heller, forteller Gjerde videre.