Arkeologiformidling i Osloskolen
Som et ledd i formidlingsarbeidet på Middelalderparken-prosjektet, har arkeologer fra NIKU vært på besøk til flere Oslo-skoler for å gjennomføre et undervisningsopplegg om arkeologi, middelalderen og Middelalderparken-prosjektet.
Så langt har arkeologene tatt med seg undervisningsopplegget til Gamlebyen skole, Ekeberg skole, og Ila skole.
Undervisningen ble utarbeidet av vår praktikant fra IKOS, Vilde Christoffersen Rønning, og prosjektleder Mark Oldham. I tillegg har arkeologene Therese Marie Edman og Stine Urke Brunstad vært med i klasserommet.
Er forankret i læringsplanen for 4. trinn
– Det er gøy å komme til klassene, og vi har fått god respons fra både elevene og lærerne, forteller Oldham.
– Barna er veldig interesserte i å høre mer om hvordan det var i middelalderen. De blir ofte overrasket når vi forteller om hvordan det var å gå på do på den tiden, eller at det var vanligere – også for barn – å drikke øl i stedet for vann, sier arkeologen.
Har din skole lyst på besøk av oss?
Formidlingsopplegget er forankret i læreplanen og passer for elever på 4. trinn.
Ta kontakt med prosjektleder Mark Oldham hvis din skole ønsker besøk av arkeologer fra NIKU.
Undervisningen er rettet mot 4. trinn og forankret i læringsplanen og spesielt til kompetansemålet «utforske kulturminner og hvordan mennesker levde i den tiden kulturminnene er fra, og sammenligne med hvordan vi lever i dag» (SAF01-04).
Opplegget varer i to timer, og inneholder diskusjon og aktiviteter, hvor elevene blant annet får mulighet til å se, ta på og utforske arkeologiske funn.
Undervisningen resulterer i flott kunst
Som avslutning til formidlingsopplegget, får barna i oppgave å tegne hvordan de tror Oslo så ut i middelalderen, et arkeologisk funn, eller hvordan de ønsker at den kommende Middelalderparken skal se ut.
– Vi synes at tegningene elevene har laget er kjempefine! Vi har fått laget en stor plakat som viser dem fram til forbipasserende ved Clemenskirken i Gamlebyen.
Les mer om Arkeologi og undervisning på Arkeologibloggen. Blogginnlegget er skrevet av Vilde Christoffersen Rønning.