Dyrefigur Denne dyrefiguren er sannsynligvis en leke fra vikingtid. Arkeologene er ikke helt enige om hvilket dyr det skal forestille.

Fant dyrefigur fra vikingtid på Island

NIKU har i flere sesonger deltatt på utgravningen av gården Fjörður i Seyðisfjörður på Island. Nå har arkeologer gjort et unikt funn av en utskåret dyrefgiur, trolig en leke, i et langhus fra vikingtiden. Se 3D-modellen NIKU har laget av figuren i denne saken.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Dyrefiguren ble funnet i gulvlaget til et langhuset, som er fra 900-tallet. Denne perioden er for oss kjent som vikingetid, men islendingene kaller den landnåmstid.

Uklart hvilket dyr det er

Hvilket dyr figuren forestiller er ikke helt klart. Arkeologene heller mot at det er en gris, villsvin eller bjørn, mens noen holder en knapp på at det skal forestille forløperen til islandshund. Islandsk fårehund stammer nemlig fra de skandinaviske spisshunder som vikingene tok med seg til Island på 800-tallet

Figuren er 5 cm lang, 2,7 cm høy og skåret ut av brungul palagonitt-tuff, en vulkansk bergart. Den har fine detaljer, og selv om det ene øret er litt skadet står den fortsatt støtt på alle fire.

Vi kan se for oss at figuren har vært en høyt skattet leke, som kanskje også ble dypt savnet av sin eier.

–Det er sjeldent å finne leker på utgravninger, men helt logsik siden barn også fantes på denne tiden, sier utgravningsleder Ragnheiður Traustadóttir fra Antikva ehf.

I denne 3D-modellen laget av NIKU kan du snurre rundt og studere detaljene på dyrefiguren. Ser det ut som en gris, eller ligner det mer på en hund?

Ras forseglet bosetning fra vikingtid

Landnåmstid og Landnåmabok 

Landnåmstid betegner den første bosetningen av nordmenn på Island. Perioden er fra slutten av 800-tallet og begynnelsen av 900-tallet, altså fra vikingtiden. 

Landnåmabok er den delen av de islandske sagaene som forteller om disse eldste bosetterne. Den ble skrevet på 1100-tallet og lister opp hele 3000 personnavn og 1400 islandske stedsnavn. 

Utgravningen

Utgravningen i Seyðisfjörður på Island ledes av Ragnheiður Traustadottir, Antikva. Følg med på prosjektets egen Facebook-side for oppdateringer fra felt.

Gården Fjörður i Seyðisfjörður helt øst på Island har i løpet av de siste 5 årene blitt undersøkt av arkeologer. Stedet har siden 900-tallet vært utsatt for jord-, leire- og snøskred, og det arkeologiske arbeidet blir utført i forbindelse med skredsikring.

Et forhistorisk jordskred datert til 1150 har forseglet bosetningsaktivitet fra både middelalderen og landnåmstiden. Disse lagene har forseglet spennende arkeologiske funn og strukturer som langhus, vevstue, fjøs og ikke minst fire før-kristne graver som ble undersøkt i 2021.

NIKU deltar i utgravningsarbeidet

Undersøkelsen utføres av Antikva ehf. under ledelse av Ragnheiður Traustadóttir. NIKU har hele veien deltatt i prosjektet, både med det arkeologiske feltarbeidet og med den digitale dokumentasjonen.

I 2021 deltok arkeologer fra avdeling for Digital arkeologi på undersøkelsen av en gårdshaug og utgravingen av fire rikt utstyrte graver fra den første bosetningstiden på Island. Også i 2022 og i årets udndersøkelse av langhuset der dyrefiguren ble funnet, har NIKU bistått med digital spisskompetanse.

SeyðisfjörðurFjörður i Seyðisfjörður ligger på østkysten av Island. Utsnitt fra Google maps.

Fantastiske funn i gulvlaget

Gulvlagene i langhuset som graves denne sesongen har levert et fantastiske funnmateriale. Arkeologene har funnet mer enn 600 gjenstander fra vikingtiden/landnåmstiden bare denne siste sesongen.

Blant annet nærmer det seg nesten 100 spillebrikker fra det strategiske spillet Hnefatalf. Av andre funn listes det opp spinnehjul og perler, smeltedigler og støpeformer for metallstøping, bryner, dyrebein, lamper og gryter i kleberstein.

Fjörður Bosetningen på Fjörður i Seyðisfjörður var dekket av historiske ras. Undersøkelsen skjer i forbindelse med rassikring av området. Foto: Aktikva ehf.
LanghusHuset som undersøkes i år er fra 900-tallet og bygget av de første bosetterne på Seyðisfjörður. Landnåmsboka fra 100-tallet forteller om denne første bosetningen. Foto: Antikva ehf.
HnefltaflEt utvalg av de nesten hundre spillebrikkene som har blitt funnet i gulvlaget og i avfallslaget utenfor langhuset fra 900-tallet. Foto: Antikva ehf.

–Det er trolig den mest spennende gravningen jeg noen gang har vært med på, sier Knut Paasche, avdelingsleder for Digital arkeologi. Han er en av de heldige som har vært med på disse undersøkelsene.

Kanskje det mest spennende i år, i tillegg til dyrefiguren, er en sølvmynt som går helt tilbake til 900-tallet. Den er ennå ikke renset og undersøkt av myntspesialist.

MyntDenne mynten er et av funnene det knytter seg mest spenning til. Hvor i verden er den fra? Snart skal den skal renses og undersøkes av myntekspert, og da får vi kanskje svaret. Foto: Antikva ehf.