Møt arkeologen: På utgraving i middelalderbyen Oslo
5 I NIKU: Trond Engen er en av NIKUs mest erfarne middelalderarkeologer, og har vært med på de fleste utgravinger i Middelalderbyen i Oslo.
Trond Engen
- Arkeolog, 63 år (gikk av med pensjon i oktober 2024)
- Avdeling: Arkeologi
- Arbeidssted: NIKU, Oslo
- Fartstid: Trond har jobbet i NIKU i flere perioder helt fra opprettelsen av NIKU i 1994
Les Trond sine svar fra «5 i NIKU»:
1. Hva jobbet du med i NIKU?
Jeg har jobbet som felt- og utgravningsleder på arkeologiske utgravninger NIKU gjennomfører. Jeg har jobbet på mange forskjellige middelalderbyutgravinger i mine år i NIKU.
2. Hva er det mest minneverdige prosjektet du har jobbet på i NIKU?
Et av de mest minneverdige prosjektene må være Follobaneprosjektet. Det har gitt oss så mye ny kunnskap om gamle Oslo. Det er vanskelig å velge blant alle de spennende funnene, men blant annet ble Norges eldste påviste raulandslaft funnet på dette prosjektet.
Alle utgravningsprosjektene i Oslo havn vært svært interessante. Det har vært gode bevaringsforhold for tre i sjøsedimentene. Her har det blitt funnet bryggekonstruksjoner og båter av ulike typer, i tillegg til mange fine enkeltfunn som gir kunnskap både havneutviklingen og om livet til Oslofolk i middelalderen.
3. Hvordan tenker du at ditt fagområde har utviklet seg over årene?
Arkeologien i NIKU har blitt både større og mer profesjonell. Det er fortsatt en generell utfordring for arkeologer at det er mange midlertidige ansettelser. Mitt ønske er at bransjen får bedre rammevilkår. Det kunne gjort at NIKU kunne ha enda flere fast ansatte arkeologer.
30 års jubileum
- NIKU fyller 30 år og vi vil gjerne vise frem den brede, unike og spennende kompetansen som finnes i NIKU. Hos oss er mange fagfelt representert, og vi jobber mye tverrfaglig på våre prosjekter.
- Så i anledning vårt 30 års jubileum – og i stedet for 5 på gata – så presenterer vi: 5 i NIKU!
- Følg også NIKU på Facebook i november, og lær mer om oss og den kunnskapen vi har opparbeidet gjennom tiår med oppdrag og forskning på kulturminner.
4. Hva tror du blir viktige fokusområder innen ditt fagfelt i fremtiden? Hva tenker du er de viktigste trendene innenfor ditt fagfelt?
Arkeologiske utgravninger henger ofte sammen med byggeprosjekter som utføres. Mange store middelalderby-utgravinger er gjort og når det blir færre byggeprosjekter, blir det også mindre behov for arkeologiske utgravinger.
Derimot ligger det mange muligheter i å forske på oppgravd materiale. Ta for eksempel Oslo havn med båter og havneutvikling, her er det så mange resultater fra så mange undersøkelser som fortjener å bli satt sammen og forsket nærmere på. Det er fortsatt mye ny kunnskap å hente.
Dette gjelder også trebygninger og kunnskap om lafteteknikk. Vi har feks gjort spennende funn knyttet til lafteteknikk i gamlebyen i Oslo. Her har vi blant annet gjort funn av de eldste raulandslaftene hittil dokumentert i Norge.