Møt arkeologen – steinbra forskning
Jan Magne har jobbet med bergkunst i 25 år, og de siste 5 årene i NIKU. Han har deltatt i mange bergkunstprosjekter, har jobbet med kulturressursforvaltning av bergkunst og på store arkeologiske utgravninger.
Les Jan Magne sine svar fra «5 i NIKU»:
Jan Magne Gjerde
- Arkeolog, 51 år
- Avdeling: Nordområde
- Arbeidssted: NIKU, Tromsø
- Fartstid: 5 år
1. Hva jobber du med i NIKU?
Jeg jobber med forskning innenfor bergkunst, nasjonalt og internasjonalt. Sentralt i mitt arbeid er bergkunstens plassering i landskapet.
2. Hva er det mest minneverdige prosjektet du har jobbet på i NIKU?
Dokumentasjon og formidling av hellemalingene på Steinberget gjennom årstidene. Landskapet ved hellemalingene ved Steinberget er unikt i nord-Europeisk sammenheng ved at det er mindre endringer i landskapet som gjør at vi kan studere bergkunsten nesten slik den lå i landskapet i steinalderen. Vinterfeltarbeidet ved denne lokaliteten vart utført da det var -30 grader. Deler av denne jobben ble gjort i samarbeid med Innlandet Fylkeskommune.
3. Hvordan tenker du at ditt fagområde har utviklet seg over årene?
Fagområdet har utviklet seg til å inkludere mye mer teknologi og digitale metoder der spesielt mesteparten av dokumentasjonen foregår digitalt. Dette gjør at man har et bedre utgangspunkt for å tolke og få en bedre forståelse av bergkunsten.
30 års jubileum
- NIKU fyller 30 år og vi vil gjerne vise frem den brede, unike og spennende kompetansen som finnes i NIKU. Hos oss er mange fagfelt representert, og vi jobber mye tverrfaglig på våre prosjekter.
- Så i anledning vårt 30 års jubileum – og i stedet for 5 på gata – så presenterer vi: 5 i NIKU!
- Følg også NIKU på Facebook i november, og lær mer om oss og den kunnskapen vi har opparbeidet gjennom tiår med oppdrag og forskning på kulturminner.
4. Hva tror du blir viktige for ditt fagfelt i fremtiden?
Et av de viktigste fokusområdene innen mitt fagfelt i framtiden vil være hvordan vi skal ta bedre vare på bergkunsten vår. Den er utsatt for naturlige forvitringsprosesser som øker grunnet endret klima i tillegg til hærverk og vandalisme. Først og fremst må man sikre kildematerialet med god dokumentasjon. Men man må også prøve å finne metoder og løsninger for å ta bedre vare på bergkunsten i samarbeid med konservatorer. Formidling vil og stå sentralt slik at kanskje kan redusere hærverk og vandalisme av disse skjøre kulturskattane våre.