Dokumentasjonsprosjekt Fra venstre: Bjørg Agasøster (arkitekt, NIKU), Dag-Øyvind Engtrø Solem (arkeolog, NIKU), Brynja Bjørk Birgisdottir (museumsdirektør, Sverresborg Trøndelag folkemuseum), Karl-Magnus Melin (tømrer og arkeolog, Universitetet i Gøteborg) og Kjartan Hauglid (kunsthistoriker, NIKU). Foto: Linn Borgen, Fortidsminneforeningen.

Nå vet forskerne når Fløan kapell ble bygget, og hvem byggherren var

I et nytt dokumentasjonsprosjekt ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har forskere undersøkt tømmeret fra den tapte middelalderkirken Fløan kapell på Skatval. Nye dendroprøver har nå gitt svar på når den spesielle kirken ble bygget, og av hvem.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Fløan kapell, som opprinnelig stod på erkebiskopens avlsgård Fløan på Skatval i Nord-Trøndelag, er en av bare to bevarte rester av laftede tømmerkirker fra middelalderen i Norge. Den andre er Fiskerkapellet som nå er utstilt i De Sandvigske samlinger på Maihaugen

Da svenske tropper rømte fra Trøndelag under den nordiske sjuårskrigen (1563–1570) i 1564, begravde de levningene av Olav den hellige i den lille tømmerkirken på Fløan, like ved Steinvikholmen. Noen måneder senere ble levningene gravd opp igjen og fraktet tilbake til Trondheim. Svenskene var borte, og det var også alt av verdifull utsmykning på Hellige Olavs kiste. Mot slutten av 1500-tallet gikk kirken ut av bruk. 

Nær mektige Steinviksholm slottFløan ligger rett i nærheten av Steinvikholmen, hvor landets siste katolske erkebiskop, Olav Engelbrektsson, reiste et mektig befestet slott i 1525-1532. Kart: Dag-Øyvind Engtrø Solem, NIKU.

Kapellet ble revet tross store protester fra historieinteresserte 

Da Gerhard Schønning besøkte stedet i 1774 stod bygningen fremdeles, men ble da brukt som låve. I 1849 var bygningen så forfallen at den på tross av protester fra historieinteresserte ble revet.  

En åpen bok med en eldre tegning av den laftede middelalderkirken Fløan kapell. I kalligrafisk skrift under tegningen står: Fløans Cappel i Størdaken"
Fløan kapellSlik det så ut da Gerhard Schøning tegnet det i 1774. Kapellet ble da brukt som låve. Gerhard Schøning var en norsk historiker, rektor ved <a href=»https://snl.no/Trondheim_katedralskole»>katedralskolen i Trondheim</a> og medstifter av <a href=»https://snl.no/Det_Kongelige_Norske_Videnskabers_Selskab»>Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab</a>. Originaltegning fra København. Foto: Kjartan Hauglid, NIKU.
Eldre blyanttegning av en låvebygning med antydning av vei i forgrunnen, tegnet i 1902.
KorrnlåveKappellet ble revet i 1849 og deler av tømmeret ble gjenbrukt i en ny kornlåve. Denne tegningen er laget av Victor Ronander i 1902 og oppbevares i Trøndelag Folkemuseum. Ronander var musiker, og fra 1899 assistent ved Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs bibliotek og samlinger (nå Gunnerusbiblioteket og Vitenskapsmuseet). Foto: Kjartan Hauglid, NIKU.

En del av tømmeret som fremdeles var i god stand ble gjenbrukt i en ny kornlåve. Da kornlåven ble revet på begynnelsen av 1900-tallet ble det opprinnelige tømmeret fra Fløan kapell tatt vare på og havnet etter hvert i samlingene til Sverresborg Trøndelag folkemuseum. Der ligger det fremdeles i dag. 

Dendrokronologi 

Dendrokronologi er en metode som brukes for å datere treverk ved å analysere årringer.

Prinsippet er at årringer fra et ukjent treverk sammenlignes med en standardkronologi, som er en serie årringer fra trær som allerede er nøyaktig datert. Ved å koble mønstre av brede og smale årringer i prøvene med den eksisterende kronologien, kan man bestemme alderen på treverket med stor presisjon.

Om prøven har bevart barkkant, er det mulig å nøyaktig tidfeste når treet har blitt felt ned til en presisjon på et halvt år. 

Dendroprøver fra 1980-tallet ga usikker datering 

I 1985 ble det tatt 16 årringsprøver av Fløanstokkene. Dette materialet har vært viktig for å bygge opp grunnkurvene for dendrokronologi ved Nasjonallaboratoriene for datering ved NTNU Vitenskapsmuseet. Men ingen av prøvene fra den gang hadde barkkant, og de ga derfor ingen sikker datering av kapellet. ​ 

De eldre prøvene ble tatt med et mindre tilvekstbor, og for at de tynne og skjøre prøvene skulle bevares ble de limt fast til et underlag. Limet har «forurenset» materialet slik at det ikke kan brukes til andre formål, som for eksempel karbon-14 datering.  

Flere nye prøver er tatt av tømmeret 

Nærbildet av en eldre laftet tømmerstokk med borehull etter dendrokronologisk prøvetaking.
Nye og gamle prøverPå denne stokken fra Fløan kapell kan man se hullet etter en opprinnelig dendroprøve ved siden av det nye prøveuttaket. De nye prøvene er litt kraftigere enn de gamle. Foto: Kjartan Hauglid, NIKU.

I forbindelse med årets dokumentasjonsprosjekt ble det derfor tatt over 20 nye dendrokronologiske prøver fra tømmeret, under rettledning av Terje Thun fra Nasjonallaboratoriet for datering ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Selve prøvetakingen gikk over flere dager og ble utført av Anders Gimse fra Trøndelag fylkeskommune, med støtte fra Oddmund Aarø fra Nidaros Domkirkes Restaureringsverksteder (NDR).  

Med god hjelp og tilrettelegging fra folkemuseet ble stokkene grundig dokumentert av kunsthistoriker Kjartan Hauglid, arkitekt Bjørg Agasøster og arkeolog Dag-Øyvind Engtrø Solem fra NIKU, samt Karl Magnus Melin, tømrer og arkeolog fra Universitetet i Göteborg.

Med på laget var også Kai Johansen og Per Steinar Brevik fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Morten Pedersen fra Trøndelag Fylkeskommune og Øystein Ekroll fra Nidaros domkirkes restaureringsarbeider. Målet var å lære så mye som mulig om denne litt glemte kirken fra Fløan.

Nå vet vi når Fløan kapell ble bygget 

Nasjonallaboratoriet for datering har analysert prøvene, resultatene er klare og forskerne er så heldige å ha fått et sikekrt dateringsresultat.

En pose med åtte dendroprøver fra trestokker, i form av små søyler. Posen er markert med terip og påskriften "Fløan kapell".
Nye dendroprøverEn rekke nye prøver fra stokker fra Fløan kapell har nå gitt svar på når Fløan kapell ble bygget, og av hvem. Foto: Kjartan Hauglid, NIKU.

– De fleste prøvene har yngste bevarte årring fra slutten av 1300-tallet, men funn av barkkant på en av stokkene gjør at vi nå kan si at furutømmeret ble felt i 1405 og at kapellet ble reist tidligst sommeren 1406, sier Kjartan Hauglid (NIKU).

​Og hvem som bygget kapellet?

– Siden Fløan var erkebiskopens avlsgård på denne tiden, kan vi nå med den nye dateringen slå fast at byggherren må ha vært Eskill, som var erkebiskop av Nidaros i perioden 1402–1428.

Vil du vite mer?​ 

Kom på seminar på Sverresborg Trøndelag folkemuseum, ​ lørdag 19. oktober kl. 12.00-14.00.​ 

Seminaret er gratis, men det er begrensede plasser. Meld deg på arrangementet her for å sikre deg en plass!

Kan du ikke komme, eller klarer du ikke å vente? Da kan du se denne animasjonfilmen om kirken, dokumentasjonsarbeidet og de nye dateringene: 

Animasjon av kirken, dokumentasjonsarbeidet og de nye dateringene. Laget av Dag-Øyvind Engtrø Solem, NIKU.