I et nytt dokumentasjonsprosjekt ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har forskere undersøkt tømmeret fra den tapte middelalderkirken Fløan kapell på Skatval. Nye dendroprøver har nå gitt svar på når den spesielle kirken ble bygget, og av hvem.
3D-dokumentasjon av kulturhistoriske bygninger som hjelpemiddel for helhetlig beredskap
Med klimaendringene øker risiko for brann og andre uønskede hendelser i mange kulturhistoriske bygninger. Til tross for at kirker og andre historiske bygg i Norge har stor kulturminneverdi, er disse bygningene sjelden utredet med hensyn til helhetlig brannberedskap.
I et pilotprosjekt finansiert av Bykle kommune, Stiftelsen UNI og Riksantikvaren, skal NIKU undersøke hvordan 3D-dokumentasjon av kulturhistoriske bygninger kan brukes som verktøy for kunnskapsheving, beredskap og sikring av dokumentasjon av utsatte historiske bygninger.
Som casestudie har vi valgt Bykle gamle kirke i Setesdal, Agder, bygget i 1620. Denne kirken er dokumentert i 3D innvendig og utvendig, ved hjelp av laserskanner og fotogrammetri.
Modellen skal brukes i en workshop med Setesdal brannvesen IKS, Bykle kommune, Bykle kirkelige fellesråd og Aust-Agder Museum og Arkiv. Her skal vi utforske hvordan modellen kan brukes som verktøy for nødetatene slik at de kan stille bedre forberedt ved uønskete hendelser.
Målsetningen med prosjektet er å utvikle en metodikk som er praktisk anvendbar, og som har overføringsverdi til beredskap og bygningsvern generelt.
Prosjektleder: Nina Kjølsen Jernæs
- Status Under arbeid
- Oppdragsgiver Bykle kommune, Stiftelsen UNI, Riksantikvaren
- Tidsperiode 2024 (oktober-desember)