Utvendig dokumentasjon av Bykle gamle kyrkje. Foto: NIKU/Monica Kristiansen

3D-dokumentasjon av kulturhistoriske bygninger som hjelpemiddel for helhetlig beredskap

Med klimaendringene øker risiko for brann og andre uønskede hendelser i mange kulturhistoriske bygninger. Til tross for at kirker og andre historiske bygg i Norge har stor kulturminneverdi, er disse bygningene sjelden utredet med hensyn til helhetlig brannberedskap.

I et pilotprosjekt finansiert av Bykle kommune, Stiftelsen UNI og Riksantikvaren, skal NIKU undersøke hvordan 3D-dokumentasjon av kulturhistoriske bygninger kan brukes som verktøy for kunnskapsheving, beredskap og sikring av dokumentasjon av utsatte historiske bygninger.

Som casestudie har vi valgt Bykle gamle kirke i Setesdal, Agder, bygget i 1620. Denne kirken er dokumentert i 3D innvendig og utvendig, ved hjelp av laserskanner og fotogrammetri.

Modellen skal brukes i en workshop med Setesdal brannvesen IKS, Bykle kommune, Bykle kirkelige fellesråd og Aust-Agder Museum og Arkiv. Her skal vi utforske hvordan modellen kan brukes som verktøy for nødetatene slik at de kan stille bedre forberedt ved uønskete hendelser.

Målsetningen med prosjektet er å utvikle en metodikk som er praktisk anvendbar, og som har overføringsverdi til beredskap og bygningsvern generelt.

 

Prosjektleder: Nina Kjølsen Jernæs

  • Status
    Under arbeid
  • Oppdragsgiver
    Bykle kommune, Stiftelsen UNI, Riksantikvaren
  • Tidsperiode
    2024 (oktober-desember)

Siste nytt

Slik har du aldri før sett muralmaleriene i Oslo rådhus

Den vakre monumentalkunsten i Oslo rådhus har gjennom årene gledet publikum og beriket Oslo. Utstrakt bruk av Rådhuset til offentlig representasjon og markeringer har bidratt til skader og slitasje på kunstverkene. Nå har NIKU i samarbeid med Kulturetaten ved Oslo kommunes kunstsamling og rådhuset gjennomført et pilotprosjekt for digital dokumentasjon av muralmaleriene for å kartlegge motivene, original teknikk og tilstand.