I et nytt dokumentasjonsprosjekt ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har forskere undersøkt tømmeret fra den tapte middelalderkirken Fløan kapell på Skatval. Nye dendroprøver har nå gitt svar på når den spesielle kirken ble bygget, og av hvem.
Bygning
Bygningsavdelingen utfører bygningshistoriske og bygningstekniske undersøkelser, og kartlegger kulturminneverdi for bygninger og kulturmiljøer. Vi utfører planoppdrag og mulighetsstudier for tettsteder, byer og verneområder, og forsker på samspillet mellom kulturarv og samfunn.
Kirkebygninger – arkivstudier, bygningsarkeologi og tilstandsanalyse
NIKU tilbyr arkivstudier, bygningsarkeologi og tilstandsvurderinger av kirkene.
Kartlegging av kirkekunst og kirkeinventar
NIKU har kunnskap om kirkekunst, inventar og kalkmalerier i norske kirker.
Klimaendringer og kulturminner
NIKU arbeider med problemstillinger knyttet til klimaendringer og kulturarv, og vurderer hvilken effekt de langsomme klimaendringene og ekstremhendelser har på kulturarven.
Inneklima og energibruk i kirkebygg
NIKU tilbyr tverrfaglige tjenester for inneklima og energibruk i kirkebygninger
Arkitektur- og kulturminneverdi
NIKU gjør vurderinger av arkitektur- og kulturminneverdi og tilbyr rådgivning for å sikre at kulturhistoriske verdier i bygninger blir ivaretatt, og at verneverdige bygninger blir forvaltet og videreutviklet på best mulig måte
Verdensarv
NIKU forsker på verdensarvstedene, verdensarvbyråkratiet, og hvordan ivaretakelse av verdensarv kan bidra til bærekraftig utvikling
Miljøovervåking av bygninger
NIKU tilbyr overvåking av verneverdige bygninger for å kartlegge tilstand og avdekke nedbrytingsfenomener og andre trusselfaktorer.
Kulturhistorisk stedsanalyse
NIKU gjennomfører kulturhistoriske stedsanalyser av bygningsmiljøer og kulturminner i byer og tettsteder og foreslår velbegrunnete utviklingsmuligheter, blant annet med DIVE-metoden.
Ruiner og ruinkonservering
NIKU har kompetanse på ruiner og ruinkonservering. Vi tilbyr bygningsarkeologiske undersøkelser, arkivstudier, dokumentasjon og oppmåling (digitalt og manuelt), tilstandsanalyser, skadevurderinger, forslag til tiltak og oppfølging av konserveringsarbeider.
Dokumentasjon, skanning og oppmålinger av bygninger og anlegg
NIKU gjennomfører dokumentasjon og oppmåling av bygninger ved bruk av tradisjonelle, manuelle metoder, digital skanning, fotodokumentasjon, rektifisering av foto, m.m
Kulturminneforvaltning
NIKU forsker på kulturminneforvaltning og gjennomfører oppdrag med evaluering av regelverk, forvaltningsstrategier, forvaltningsprosesser og forvaltningspraksis på kulturminnefeltet.
Tekniske og industrielle kulturminner
NIKU arbeider med dokumentasjon og rådgivning knyttet til gjenbruk av tekniske og industrielle kulturminner
Bygningsmaterialer og konstruksjoner
NIKU gjør tilstandsvurderinger av bygninger og konstruksjoner i tre og mur, kartlegger skadeomfang og anbefaler tiltak
Byforskning
NIKU forsker på kulturarvens rolle som samfunns- og byutviklingsressurs.
Landskap og forvaltning
Vi har tverrfaglig kunnskap om landskapsforskning, kulturlandskap og kulturmiljøer, og lang erfaring med arbeid innenfor forvaltning, bruk og verdsetting av kulturarv.
Konsekvensutredning
NIKU har lang og variert erfaring i arbeidet med konsekvensutredninger, både nasjonalt og internasjonalt.
Prosjekter
Noen av oppdragsprosjektene vi har gjennomført
Fløan kapell – en laftet tømmerkirke fra senmiddelalderen
Møre og Romsdal – ROS-analyser for kulturmiljø
Rekonstruksjon av hage på Spydeberg prestegård
Laserskanning av Urnes stavkirke
Ciboriet i Hopperstad stavkirke
Stavkirkene og klima
Skur 61 – Paulsenkaia, Oslo havn
Verdivurdering av etterkrigs bygningsmiljøer i Lørenskog
Forskningsprosjekter
Her er noen av forskningsprosjektene vi er involvert i.
ADAPT NORTHERN HERITAGE
Hvordan bevare funkisarkitekturen med dagens verneprinsipper?
Norske kirkerom – endring, brudd og kontinuitet
Overvåking av bygninger i et klima under forandring
Stavkirkenes sårbarhet og slitasje ved økt turisme
Rehabilitering eller nybygg – hva er best for samfunn og klima?
Siste nytt
Nå vet forskerne når Fløan kapell ble bygget, og hvem byggherren var
Nye funn på Selja: Angelsaksisk steinkirke avdekket ved Norges eldste helgenkult?
Ferske undersøkelser har påvist restene av en eldre steinkirke i ruinen til St. Sunnivakirken på Selja. Bygningen har murverk og konstruksjonstrekk som er karakteristisk for angelsaksisk byggetradisjon og kan være en av Norges aller første murte steinbygninger.
NIKUs forskningsuke 2023: Klima, kulturarv og beredskap
Gikk du glipp av den siste dagen i forskningsuka? Her finner du opptak av de ulike innleggene, og mer om forskning på kulturarv og bredskap.
Forskningsprosjekt kaster nytt lys over Akershus slott
Denne uken borer forskere hull i mursteiner fra ulike vegger i Akershus slott. Målet er å datere de ulike fløyene for å finne ut når og i hvilken rekkefølge borganlegget ble bygget.
I beredskap for kulturminner etter ekstremværet «Hans»
Ekstremværet «Hans» blåste i forrige uke gjennom et område med høy tetthet av kulturhistoriske bygninger. Her befinner blant annet mange av Norges 28 bevarte stavkirker seg. Fagfolk ved NIKUs beredskapstelefon står hver dag parat til å gi råd om hvordan man i best mulig grad kan begrense skadeomfanget på kulturhistoriske viktige bygninger og inventar.
Tilstandsanalyse av Roald Amundsens hjem
En av NIKUs konklusjoner etter å ha tilstansanalysert Roald Amundsens hjem på Svartskog, er at det raskt må tas grep for å hindre fuktskader på villaen fra 1869.
Ny rapport belyser konsekvensene av klimatiltak på kulturminner i Norden
På vegne av Nordisk ministerråd har NIKU evaluert hvordan klimarelaterte tiltak påvirker kulturminner i Norden. Resultatet er en rekke anbefalinger til hvordan man kan på ulike forvaltningsnivå kan sørge for at nødvendige tiltak i et endret klima ikke går på bekostning av kulturarv.
Overraskende datering på demonveggen i Sauherad kirke
Kalkmaleriene på korbuen i Sauherad kirke, også kalt demonveggen, har vært en gåte siden veggen ble restaurert i 1940. Dekoren har blitt antatt å være fra 1600-tallet, men ingen har kunnet plassere den i en kunsthistorisk sammenheng, eller funnet dens like.
Ny forskning har avdekket at denne fascinerende og samtidig uforståelige dekoren er langt yngre enn tidligere antatt. NIKU-forskerne konkluderer med at den må ha blitt skapt av konservator Gerhard Gotaas i årene 1940-41.
Dokumenterer Moster gamle kirke
På den værharde øya Moster har NIKU tatt i bruk nye digitale metoder for å dokumentere Moster gamle kirke.
Gravkapeller i Fortidsminneforeningens årbok
Fredrik Berg og Elisabeth Andersen har i Fortidsminneforeningens årbok for 2020 skrevet om flere resultater fra det pågående forskningsprosjektet Norges gravkapeller.