Sjakkbrikke_Toensberg_ingress_Siste

Sjelden arabiskinspirert sjakkbrikke funnet i Tønsberg

Arkeologer gjorde nylig et praktfunn fra middelalder i Tønsberg. En rikt dekorert og sjelden sjakkbrikke.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) gjorde et sjeldent funn av en liten, men rikt dekorert sjakkbrikke, da de jobbet i Anders Madsens gate i Tønsberg før jul.

Arabiskinspirert sjakkbrikke

NIKU-arkeologene fant brikken i et hus fra 1200-tallet. Men det er det arabiske mønsteret som fascinerer arkeologene mest.

– Utformingen av brikken har en abstrakt form, og har sin utforming etter muslimsk tradisjon der det ikke skal avbildes menneskelige figurer, sier prosjektleder for utgravningen i NIKU Lars Haugesten

Denne saken med bilder kan brukes fritt av pressen så lenge NIKU krediteres.

Sjakkbrikke_Toensberg1_1
Sjakkbrikken fra siden Brikken er rikt dekorert med sirkler. Foto: Lars Haugesten, NIKU
Sjakkbrikke_Toensberg1
Sjakkbrikkens forsideDen utstående snuten på toppen har to punktsirkler. Foto: Lars Haugesten, NIKU

Laget av gevir

Brikken er laget av gevir, og var sylinderformet med en utstående snute som stakk ut på toppen. Høyden til brikken er 30 mm og bredden er på 26 mm i diameter.

Da brikken ble laget, ble det puttet inn det som trolig var bly midt i brikken. Blyet gjorde at brikken kunne stå stødig på sjakkbrettet. Kanskje det ble spilt sjakk om bord i et skip eller muligens til og med på reise til hest?

Brikken er også rikt dekorert med sirkler på bunnen, flere punktsirkler på sidene og på toppen. Den utstående snuten på toppen har to punktsirkler.

– Ingen tidligere arkeologiske kilder fra Tønsberg kan vise til et slikt funn, noe som understreker at sjakkbrikken er en unik gjenstand, sier Haugesten

Sjakken kommer til Norge rundt år 1000

Sjakken ble tatt opp i den arabiske verden etter erobringen av Persia på 600-tallet, og araberne brakte med seg spillet til mange land, derav Spania på 1000-tallet via Maurerne. Fra Spania spredte spillet seg raskt nordover, og kan ha vært kjent i Skandinavia så tidlig som 1000-tallet.

– Det eldste funnet i Norden er fra Lund som kan dateres til siste halvdel av 1100-tallet, og brikken er tilsvarende brikken i Tønsberg, sier Haugesten

Codex_Buranus-92-scacchi
Sjakk i middelalderen Klipp fra Codex Buranus. By Unknown - Facsimile on IMSLP.org, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13297402

Sjakkbrikken fra Tønsberg er en springer

Ved å se på den muslimske abstrakte versjonen av sjakk, kan sjakkbrikken fra Tønsberg klassifiseres som en springer.

– I Norge er det funnet en del sjakkbrikker fra middeladeren, men få tilsvarende springere. Eksempelvis er det i Bergen, og særlig da fra Bryggenområdet hvor det har vært flere store og små utgravninger, blitt funnet over 1000 spillebrikker alt i alt. Av alle disse er det noen sjakkbrikker og bare 6 abstrakte springere, sier Haugesten

Formen er lik som springeren i Tønsberg, men størrelsen på brikkene varierer. Dekoren på brikkene er ikke det samme som Tønsbergbrikken, likevel har brikkene fra Bergen både punktsirkler og vanlige sirkler.

Her fant de sjakkbrikkenUtgravningsområdet i Anders Madsens gate i Tønsberg. Foto: Thomas Wrigglesworth, NIKU

Om utgravningen i Anders Madsens gate

Høsten 2017 utførte Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) en arkeologisk utgravning i Anders Madsens gate 3 i Tønsberg sentrum. Tønsberg kommune ønsket å lage en nedkjørsel til en planlagt parkeringskjeller, og det skulle graves ut et område på ca. 70 m².

– Området ble antatt til å huse utkanten til det middelalderske Tønsberg, det vil si ca. fra 1100 til 1400-tallet. Området ligger i nærheten av Slottsfjellet, Kongsgården og den tidligere Lavranskirken, og det var spennende om dette kunne vise seg i funnmaterialet.

Når utgravningen var i gang ble det funnet flere hus og veier, og i tillegg ble det av arkeologene funnet keramikk, metall, kammer, dyrebein og mye annet som kunne knyttes til middelaldere – og midt oppi det hele altså en sjelden sjakkbrikke.