I et nytt dokumentasjonsprosjekt ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har forskere undersøkt tømmeret fra den tapte middelalderkirken Fløan kapell på Skatval. Nye dendroprøver har nå gitt svar på når den spesielle kirken ble bygget, og av hvem.
3D-dokumentasjon av middelalderske bygninger
Når arkeologene graver i middelalderbyene finner de ofte rester av bygninger. Arkeologene har privilegiet å få ta disse fra hverandre og dokumentere hvordan de er bygget, men har ofte et annet fokus enn for eksempel bygningsteknikere eller bygningshistorikere. Selve bygningsrestene er ofte for store og kostbare å bevare og blir kassert, og med dem kan potensiell kunnskap forsvinne.
Forskningsprosjektet ser på om en 3D-dokumentasjon av bygningsrestene i tillegg til den arkeologiske dokumentasjonen kan gi en bygningsteknisk spesialist mulighet for å si noe mer om hvordan en bygning er konstruert. Ønsket er å bevare kildematerialet som bygningsrestene utgjør slik at det kan forskes på av bygningsteknisk ekspertise og gi mer informasjon om byggeskikk i middelalder og et nytt perspektiv på stående middelalderbygg.
Kildematerialet til forskningsprosjektet er ruiner og bygningsrester som blir gravd frem i forbindelse med Follobanens nye trase gjennom Gamlebyen i Oslo. Traseen går gjennom midten av middelalderbyen, og arkeologene finner stadig deler av bygninger fra middelalderen.
Prosjektleder: Therese Marie Edman
- Status Under arbeid
- Oppdragsgiver NIKU
- Tidsperiode 2016-2018