Lager kartleggingsverktøy for å redde kulturminner
En tverrfaglig gruppe med forskere og rådgivere besøkte det truede kulturmiljøet Hiorthhamn på Svalbard som et ledd i å motvirke klimaskader på kulturminner.
Kulturminneforvaltningen jobber for tiden sammen med forskere med å utvikle et system for kartlegging av klimaeffekter, vurdering av risikoen for klimahendelser og planlegging av tiltak for kulturminner og – miljøer.
– Målet er å tilpasse kulturminnene til effektene av klimaendringene uten at historiske verdier går tapt, sier forsker og sivilarkitekt Anne Cathrine Flyen fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).
Samarbeidspartnere i prosjektet er
- Historic Environment Scotland (prosjektleder),
- Riksantikvaren (norsk prosjektleder),
- Sysselmannen,
- Minjastofnun Íslands (Riksantikvaren på Island),
- Riksantikvarembetet i Sverige og
- Norsk institutt for kulturminneforskning.
Utvikler nettbasert verktøy
Systematikken som utvikles skal etter hvert bli åpent tilgjengelig som et web-basert verktøy som skal være operativt og gratis tilgjengelig for alle fra sommeren 2020.
Arbeidet er del av et større Europeisk prosjekt med støtte fra EU kalt Adapt Northern Heritage (Tilpass kulturarven i nord). Prosjektet er treårig, startet opp i 2017 og går frem til sommeren 2020.
Nylig var rådgivere og forskere fra NIKU, Riksantikvaren, Sysselmannen og Minjastofnun Íslands på Hiorthhamn for å teste ut en foreløpig utgave av dette systemet.
Tester systemet på Svalbards nest største fredete bygningsmiljø
Hiorthhamn er et kulturmiljø med svært høy verneverdi. Det tidligere gruvesamfunnet er godt bevart og mange av de opprinnelige bygningene er intakt.
– På Hiorthhamn fins det tydelige spor av infrastrukturen i form av veifar, jernbanetraseer, taubane og stier. Selve gruva er fortsatt lett å finne der gruveinngangen ligger svært synlig høyt oppe i fjellet, sier Flyen.
I tillegg til enkelte ruiner, rester etter infrastrukturen og en masse utstyr, inneholder kulturmiljøet i Hiorthhamn 13 automatisk fredete bygninger nede ved sjøen og to oppe ved gruva. Til sammen representerer dette Svalbards nest største fredete bygningsmiljø. Flere av bygningene er blant de eldste stående bygningene på øygruppa.
Kulturminner på Svalbard er truet
Dette enestående kulturmiljøet er truet av effektene fra klimaendringene, slik de aller fleste kulturminnene på Svalbard er.
– På Hiorthhamn er de største truslene knyttet til jordsig og biologisk nedbrytning i form av råte. Dette er ikke nye trusler, og effektene av dem har påvirket kulturminnene i lang tid, men omfanget øker med klimaendringene, sier Flyen.
Andre trusler er kysterosjon og besøkende som tråkker i stykker treverk. Vinden kan også gjøre store ødeleggelser, og i 2016 blåste deler av taket på den gamle smia ned.
Prosjektet skal fange opp truslene mot kulturminner
Det systemet som utvikles gjennom prosjektet Adapt Northern Heritage skal fange opp truslene og farene, sannsynligheten for at de skader kulturminnene, hva slags skader som kan oppstå og omfanget og alvorligheten av dem.
– Dette ser vi opp mot kulturminnenes verneverdier. Slik skal det bli mulig å finne frem til hvilke kulturminner som bør prioriteres med tanke på tiltak, sier Flyen.
Det skal også bli lettere å finne frem til aktuelle tiltak som kan sikre kulturminnene. I år jobber vi med risikovurdering. Neste år skal vi jobbe med tiltaksplanlegging.
Om Adapt Northern Heritage
Adapt Northern Heritage har sin egen facebookside og twitter-konto. Mer informasjon om prosjektet og verktøyet kan finnes hos Riksantikvaren og på NIKUs prosjektside om Adapt Northern Heritage