Rømningsdører i kulturhistoriske bygg
I de større byene i Norge finnes det mange murgårder fra perioden 1860-1920. I Oslo er de fleste av disse gårdene, ca. 3000 i antallet, vedtatt bevaringsverdige, og i omtrent halvparten av dem finnes det opprinnelige trapperomsdører bevart.
Hvilke løsninger har man å velge blant når trapperomsdørene i en eldre bygård skal brannsikres? Skal man prioritere å utbedre de gamle dørene, eller bør man erstatte dem med brannklassifiserte kopidører? Hvordan fungerer det å sammenstille gammelt og nytt?
Arbeidet startet som en del av NIKUs strategisk instituttsatsing (SIS) på bygninger og transformasjon i perioden 2016-2018.
I artikkelen fra SIS-prosjektet presenteres det hvordan utvalgte kulturminnefaglig relaterte verdier bevares ved fire ulike metoder for oppgradering av dører med hensyn til brann, og det diskuteres hvordan man kan gjøre det enklere for huseierne å få til en vellykket oppgradering.
SIS-prosjektet er videreført i FRIC-senterets arbeid med forskning og innovasjon for brannsikring. Les mer på FRIC-senterets hjemmeside.
Flere forskningsresultater fra senteret finner du her.
Aktuelle publikasjoner:
- Guideline – Fire resistance upgrade of cultural heritage doors (Research report)
- Fire performance of escape route doors in cultural heritage buildings. A state-of-the-art review (Technical Report)
- Rehabiltated escape route doors – Mounting of glass, boards and sealing doors (Technical Report)
- Utdrag fra artikkelen i tidsskriftet Meddelelser om Konservering (2018).
Prosjektleder: Barbro Wedvik
- Status Under arbeid
- Finansiert av Norges forskningsråd
- Tidsperiode 2019-2024