Hamidou

  • Forsker

Telefonnummer: +4793949586

E-post: hamidou@niku.no

    Avdeling:
  • Nordområde

Hamidou Hamidou er en visuell antropolog med en doktorgrad fra Universitetet i Maroua (Kamerun) og en mastergrad i visuell antropologi fra Universitetet i Tromsø (Norge). Forskningen hans fokuserer på de sosiokulturelle og miljømessige dynamikkene i pastorale og nomadiske samfunn i Vest- og Sentral-Afrika, med et særlig fokus på motstandsdyktighet, identitet og tilpasning i møte med økologiske og sosiopolitiske utfordringer.

Hamidous arbeid i Kalfou, Nord-Kamerun, undersøker det komplekse samspillet mellom klimaendringer, ressursmangel og samfunnets motstandskraft. Gjennom feltarbeid har han dokumentert hvordan Fulani semi-nomader og andre etniske grupper håndterer utfordringene ved langvarig tørke, reduserte beiteområder og vannmangel. Forskningen hans fremhever hvordan lokalsamfunn navigerer miljømessige vanskeligheter, tilpasser tradisjonelle praksiser og opprettholder sosial samhørighet til tross for økende press fra konflikter med dyreliv, bandittvirksomhet og grenseoverskridende migrasjon.

Med dette som grunnlag har Hamidous doktorgradsforskning undersøkt situasjonen for Mbororo Pitti-flyktninger som flyktet fra vold i Den sentralafrikanske republikk. Tvunget til å forlate sin tradisjonelle pastorale livsstil, møtte disse flyktningene utfordringer knyttet til integrasjon, identitetsomforming og sosioøkonomisk tilpasning i Kamerun. Hamidous arbeid avslører motstandskraften til fordrevne samfunn når de møter presset fra både modernitet og tvungen bosetting. Samfunnene har blant annet tatt i bruk nye leveveier som jordbruk og utdanning, samtidig som de navigerer i kulturelle og økonomiske spenninger knyttet til disse endringene.

Hamidou jobber for tiden som postdoktor i prosjektet «Complexity,» hvor han undersøker overgangen fra pastoralisme til melkeproduksjon i Adamawa-regionen i Kamerun. Forskningen hans fokuserer på kulturell og økonomisk bærekraft og ser på hvordan pastorale samfunn tilpasser seg skiftende sosio-miljømessige landskap, samtidig som de forsøker å bevare sine tradisjoner, levebrød og sin identitet.

Utvalgte prosjekter