I Seyðisfjörður på Island har NIKU-arkeologer i sommer vært med på å grave ut og dokumentere en gårdshaug med spor etter aktivitet fra vikingtid og fram til 1800-tallet.
Knut Paasche
- Avdelingsleder —
- Forsker
Telefonnummer: +4799511510
E-post: knut.paasche@niku.no
-
Avdeling:
- Digital arkeologi
Knut Paasche er arkeolog og forsker ved NIKU, og er leder for avdeling Digital arkeologi. Han er Magister i Nordisk arkeologi med hovedvekt på middelalder og har en doktorgrad på tema dokumentasjon og rekonstruksjon av arkeologiske objekter med en rekonstruksjon av Tuneskipet som eksempel.
Paasche har jobbet aktivt som arkeolog i mer enn 30 år, derav fire år som fylkesarkeolog i Buskerud fylkeskommune, og nå sist 14 år som avdelingsleder på NIKU. Han har ledet en rekke arkeologiske utgravnings- og registreringsprosjekter rundt om i landet. Han har erfaring fra både steinalder, bronsealder, jernalder og middelalder, med hovedvekt på registrering av automatisk fredete kulturminner i utmark, samt middelalderske byutgravninger.
Paasche har jobbet fire år med emnet skipsarkeologi og vikariert som samlingsansvarlig på Vikingskipshuset i Oslo.
I tillegg til å lede en rekke Forskningsrådsfinansierte prosjekter som «1537» og «Gårdshaugprosjektet» har Paasche blant annet ledet et forskningsprosjekt på ny dokumentasjon og rekonstruksjon av Osebergskipet.
Nåværende forskningsfokus er først og fremst på metodiske tilnærminger til arkeologifaget, derav mulighetene tekniske nyvinninger gir for å forbedre feltdokumentasjon: satellittopptak, elektronisk skanning og geofysiske metoder. Paasche leder blant annet den norske delen av forskningsprosjektet “Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology”, samt det Forskningsrådsfinansierte prosjektet “Viking Nativity: Gjellestad Aacross Borders”.
Utvalgte publikasjoner fra Cristin:
Gjellestad, and other Norse Viking Ship Burial Sites
Paasche, Knut.
- 2024
- Viking
- Vitenskapelig artikkel
NASJONALE OPPGAVER 2022 POST 2 OG 4 Systematisering og bearbeiding av data fra de store middelalderbyene, arkeologisk geofysikk og tilgang på kulturminnedata
Paasche, Knut; Edman, Therese Marie.
- 2023
- NIKU
- Rapport
Revisjon av utstillingen "Kirken under gaten", tidligere "Klemenskirken"
Eivindsen, Tove; Christophersen, Axel; Brattli, Terje; Grav, Ellen J. ; Hansen, Frid Kvalpskarmo; Paasche, Knut.
- 2023
- Museumsutstilling
Experiences from motorized GPR surveys in Iceland
Paasche, Knut; Gabler, Manuel; Traustadottir, Ragnheidur.
- 2023
- Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
A semi-autonomous driverless geophysical survey system for efficient large-scale high-resolution archaeological prospection
Nau, Erich; Sandvik, Jostein; Svendgård, Ole; Paasche, Knut; Trinks, Immo.
- 2023
- Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
How much rain is too much for a GPR survey? Results of the Borre Monitoring Project
Schneidhofer, Petra; Tonning, Christer; Cannell, Rebecca J S; Hinterleitner, Alois; Verhoeven, Geert; Gustavsen, Lars.
- 2023
- Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Utvalgte prosjekter
Artikler
NIKU-arkeologer graver ut gårdshaug på Island
Teknologien bak funnet av Gjellestadskipet
Ved hjelp av nyutviklede motoriserte georadarsystemer kunne NIKUs arkeologer gjøre noen store oppdagelser på Gjellestad. Men hvordan virker det egentlig og hva skjer videre?
Ny publikasjon bringer Tuneskipet ut i verden
Tuneskipet ble funnet allerede i 1867, men hvordan det så ut og hvilken bruk det har hatt var lenge et mysterium. Over 150 år etter skipsfunnet lagde arkeolog og forsker Knut Paasche en digital rekonstruksjon av skipet som ga svar på mange av gåtene.
Tuneskipet på 13 millioner frimerker
For 150 år siden var Tuneskipet det første norske vikingeskipet som ble gravd ut og bevart. Nå kommer det på 13 millioner frimerker.
Film om Gjellestadskipet
Her er en film om funnet og prosessen.
Forskningsrådsstøtte til prosjekt om Gjellestad
Det ble i går klart at NIKU får støtte fra Norges Forskningsråd til prosjektet Viking Nativity: Gjellestad Across Borders. Prosjektet skal forsøke å gi svar på hvilken rolle maktsentrum som Gjellestad spilte i tidlig skandinavisk historie.