Gikk du glipp av den frokostmøtet om den bygde kulturarven? Her finner du opptak av de ulike innleggene, og mer informasjon om forskning og rapporter nevnt i arrangementet.
Satsingsområde bygning
Bygningsarbeidet tar utgangspunkt i den bygde kulturarven og fokuserer på bygningene som kulturminner og kilder. Dette er en av NIKUs fire strategiske instituttsatsinger (SIS) 2016-2020.
Kontakt oss
NIKUs strategiske instituttsatsing Bygning-Kontekst-Transformasjon 2016-2018
Målet for programmet er å bidra med kunnskap slik at bygninger og interiør forvaltes slik at brukerne i dag og i fremtiden kan få gode opplevelser og en tilknytning til historien.
Forskningsarbeidet foregår gjennom prosjekter som ligger inn under de tre modulene i programmet.
Frem til og med 2018 løper følgende prosjekter:
Modul 1. Bygningens historiske kontekst: utforming, materialer, bruk og sammenheng
Prosjekter:
- Overgangen mellom middelalder og renessanse i boligkulturen i Norge: Klosteranleggene og bispegårdenes transformasjon til lensherreseter og adelige setegårder.
- Undersøkelse og kartlegging av tidligere behandlinger av kalkmalerier i norske middelalder steinkirker
- Norske kirkerom fra senmiddelalderen til reformasjonen – endring, kontinuitet og brudd
- Fra middelalder til renessanse, fra katolisisme til lutheranisme – hva skjedde med kirkekunsten som overlevde endringen
Prosjektene i modulen har som felles tema overgangen mellom middelalder og renessanse, og betydningen av reformasjonen for kirker og kirkeinteriør, samt transformasjon av kirkelige bygninger til profanbygninger.
Modul 2. Kunnskapsoppbygging, overvåking og kommunikasjon. Teknologi og metoder
Prosjekter
- Dokumentasjon av byggeskikk fra middelalder til renessanse – metodeutvikling og kunnskapsoppbygging for undersøkelse av arkeologiske bygningsrester
- Bruk av malematerialer for interiør og dekor i første halvdel av 1900-tallet i Norge
- En komparativ analyse av middelaldersk og etter-reformatorisk «grafitti», ved hjelp av RTI, fotogrammetri og laserscanning
Prosjektene i modulen har fokus på dokumentasjon av arkeologiske bygningslevninger og undersøkelse og dokumentasjon av bygningers overflater.
Modul 3. Eksisterende bygninger i fremtidens klima. Utfordringer ved langsomme og brå belastninger
Prosjekter
- Murgårdsbyen –transformasjon og kontekst
- Metoder for overvåkning av bygningsstrukturer i et klima under forandring
Det ene pågående prosjektet fokuserer på miljøovervåkning og murgårder i fremtidens klima i sammenheng med endringshistorikken.
Det andre prosjektet tar for seg murgårdene fra et mer overordnet nivå. Hvordan har de blitt behandlet opp til i dag? Hvilke krav og utfordringer står de overfor i fremtiden?