I et nytt dokumentasjonsprosjekt ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har forskere undersøkt tømmeret fra den tapte middelalderkirken Fløan kapell på Skatval. Nye dendroprøver har nå gitt svar på når den spesielle kirken ble bygget, og av hvem.
Digital arkeologi
Her er alle artiklene fra Digital arkeologi.
Slik fant NIKU «den forsvunnede» Hamarkaupangen med georadar
Georadarundersøkelser ser ut til å ha gitt svar man har lett etter i flere tiår. Ved hjelp av detaljerte geofysiske undersøkelser kan man se tydelige konturer av en middelaldersk bystruktur med bygninger, bygårder, passasjer og gater på domkirkeodden på Hamar. Nå er endelig alt etterarbeid med detaljerte analyser og tolkninger ferdigstilt. Rapporten er tilgjengelig i NIKUs vitenarkiv -BRAGE.
Arkeologisk geofysikk på kartet
NIKU har sammen med NTNU Vitenskapsmuseet, Vestfold fylkeskommune, Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger og Møre- og Romsdal fylkeskommune, laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge. Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no.
Digital bevaring av verdensarv på Røros
Taubanestasjonen ved Christianus Sextus gruve er ikke formelt fredet og står i fare for å rase sammen. NIKU har på vegne av Byantikvaren i Røros gjort en fullstendig 3D-dokumentasjon av taubanestasjonen. Dette for å sikre at viktig historisk informasjon ikke går tapt
Teknologi møter arkeologi
Den er svær, rød og kjører selv rundt på jordet på jakt etter arkeologiske spor ingen kan se. Nei, den er ikke en del av Transformers-universet, men en helt ny type georadarrobot. Denne våren tar arkeologer fra NIKU i bruk en revolusjonerende ny teknologi på leting etter ukjente kulturminner.
Slik har du aldri før sett muralmaleriene i Oslo rådhus
Den vakre monumentalkunsten i Oslo rådhus har gjennom årene gledet publikum og beriket Oslo. Utstrakt bruk av Rådhuset til offentlig representasjon og markeringer har bidratt til skader og slitasje på kunstverkene. Nå har NIKU i samarbeid med Kulturetaten ved Oslo kommunes kunstsamling og rådhuset gjennomført et pilotprosjekt for digital dokumentasjon av muralmaleriene for å kartlegge motivene, original teknikk og tilstand.
Oppsiktsvekkende georadarfunn på Steinvikholmen
I år er det fem hundre år siden slottet på Steinvikholmen i Stjørdal ble påbegynt. Nå har arkeologer ved hjelp av georadarundersøkelser påvist spor av en bygning som kan være eldre enn borgen.
Noen av Danmarks flotteste vikingtidsanlegg på georadaren
I høst undersøkte arkeologer fra NIKU noen av Danmarks aller mest spennende vikingtidslokaliteter med georadar, på oppdrag fra Mosgård og Vejle museer.
NIKUs forskningsuke 2023: Jernalderens maktsentre
Gikk du glipp av torsdagens innlegg om jernalderens maktsetre? Her finner du opptak av de ulike presentasjonene, og mer informasjon om maktsertre på georadaren.
Ny teknologi: Robot skal finne Norges skjulte kulturminner
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og AutoAgri lanserer en revolusjonerende selvkjørende georadar for arkeologiske undersøkelser. Teknologien lover økt effektivitet, klimavennlige løsninger, og nøyaktig kartlegging av hittil uoppdagede kulturminner.
Siste mosaikkstein lagt!
NIKUs konservatorer kan feire at to års møysommelig restaureringsarbeid er i havn. Alf Rolfsens fasademosaikk på Kommunenes hus har blitt plukket ned, restaurert og så remontert. Bit for bit.
Tunet på Havrå. 3D-modell som verktøy i museumsarbeid
Med hjelp av 12 000 høyoppløselige bilder har NIKU laget en 3D-modell av alle de 36 bygningene i tunet på Havrå. Modellen skal Museumssenteret i Hordaland bruke til forvaltning, formidling og forskning.