I et nytt dokumentasjonsprosjekt ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har forskere undersøkt tømmeret fra den tapte middelalderkirken Fløan kapell på Skatval. Nye dendroprøver har nå gitt svar på når den spesielle kirken ble bygget, og av hvem.
3D-dokumentasjon
Digital bevaring av verdensarv på Røros
Taubanestasjonen ved Christianus Sextus gruve er ikke formelt fredet og står i fare for å rase sammen. NIKU har på vegne av Byantikvaren i Røros gjort en fullstendig 3D-dokumentasjon av taubanestasjonen. Dette for å sikre at viktig historisk informasjon ikke går tapt
Slik har du aldri før sett muralmaleriene i Oslo rådhus
Den vakre monumentalkunsten i Oslo rådhus har gjennom årene gledet publikum og beriket Oslo. Utstrakt bruk av Rådhuset til offentlig representasjon og markeringer har bidratt til skader og slitasje på kunstverkene. Nå har NIKU i samarbeid med Kulturetaten ved Oslo kommunes kunstsamling og rådhuset gjennomført et pilotprosjekt for digital dokumentasjon av muralmaleriene for å kartlegge motivene, original teknikk og tilstand.
Oppsiktsvekkende georadarfunn på Steinvikholmen
I år er det fem hundre år siden slottet på Steinvikholmen i Stjørdal ble påbegynt. Nå har arkeologer ved hjelp av georadarundersøkelser påvist spor av en bygning som kan være eldre enn borgen.
Tunet på Havrå. 3D-modell som verktøy i museumsarbeid
Med hjelp av 12 000 høyoppløselige bilder har NIKU laget en 3D-modell av alle de 36 bygningene i tunet på Havrå. Modellen skal Museumssenteret i Hordaland bruke til forvaltning, formidling og forskning.
Gjør det mulig å oppleve gruvebyen Svea som virtual reality
I 2017 ble kullgruvene Svea og Lunckefjell i Svea på Svalbard besluttet stengt etter over 100 års drift. Før Store Norske startet oppryddingen etter gruvedriften, fikk NIKU i oppdrag å dokumentere gruvesamfunnet digitalt. Resultatet blir en virtual reality-modell av Svea for publikum, og en digital ivaretakelse av hundre års industrihistorie.
Kan man dokumentere trebygninger i 3D?
Dette forskningsprosjektet utforsker muligheten for å lage en dokumentasjon av treverket og bygningen som kan brukes videre i forskning på byggeskikk i middelalderen.