Den er svær, rød og kjører selv rundt på jordet på jakt etter arkeologiske spor ingen kan se. Nei, den er ikke en del av Transformers-universet, men en helt ny type georadarrobot. Denne våren tar arkeologer fra NIKU i bruk en revolusjonerende ny teknologi på leting etter ukjente kulturminner.
Geofysiske undersøkelser
Oppsiktsvekkende georadarfunn på Steinvikholmen
I år er det fem hundre år siden slottet på Steinvikholmen i Stjørdal ble påbegynt. Nå har arkeologer ved hjelp av georadarundersøkelser påvist spor av en bygning som kan være eldre enn borgen.
Noen av Danmarks flotteste vikingtidsanlegg på georadaren
I høst undersøkte arkeologer fra NIKU noen av Danmarks aller mest spennende vikingtidslokaliteter med georadar, på oppdrag fra Mosgård og Vejle museer.
Ny teknologi: Robot skal finne Norges skjulte kulturminner
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og AutoAgri lanserer en revolusjonerende selvkjørende georadar for arkeologiske undersøkelser. Teknologien lover økt effektivitet, klimavennlige løsninger, og nøyaktig kartlegging av hittil uoppdagede kulturminner.
Kjører georadar på storgårder i Trondheimsfjorden
I et stort samarbeidsprosjekt skal arkeologer undersøke flere steder kjent fra Trøndelags historie med georadar. Det moderne utstyret hjelper arkeologene å se ned under bakken på jakt etter forhistorien. Prosjektet starter denne uka med undersøkelser på Storfosna ytterst i Trondheimsfjorden og fortsetter uken etter på Vinne i Verdal.
Lovende resultat etter georadarforsøk ved Nidarosdomen
På oppdrag fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har arkeologer fra NIKU gjennomført georadarundersøkelse foran Nidarosdomen. Resultatet er lovende og viser potensiale for videre undersøkelser rundt kirken.
Utvikler robotgeoradar
Denne høsten starter et helt nytt kapittel innen arkeologisk geofysikk. I samarbeid med AutoAgri og Guideline Geo / MALÅ skal NIKU nå bygge et motorisert, selvkjørende geofysikksystem. Målet er å effektivisere arkeologiske registreringene på dyrket mark.
Lovende resultater med arkeologisk geofysikk på Island
I sommer har arkeologer fra NIKU gjort en rekke geofysiske undersøkelser på Island. Selv om mye av arbeidet gjenstår, kan de allerede nå fastslå at undersøkelsene har vært svært vellykkede.
Hva skjuler seg i bakken rundt Selje kloster?
Øya Selja har en unik plass i fortellingen om kristningen av Norge. Nå har NIKU gjort arkeologiske undersøkelser med hjelp av georadar og termografi fra drone for å finne ut hvilke spor fra øyas tidlige historie som skjuler seg under bakken.
Båtgrav fra vikingtid oppdaget med georadar på Øyesletta i Kvinesdal
Ved bruk av georadar har NIKUs arkeologer funnet en båtgrav fra vikingtiden på Øyesletta i Kvinesdal. Undersøkelsene har blitt gjort som en del av forarbeidet til Nye Veiers bygging av ny E39, og er en del av forskningsprosjektet "Arkeologi på nye veier".
Langhus på 60 meter funnet med georadar nær Gjellestadskipet
Ved Gjellestad i Halden har NIKU funnet et langhus på nær 60 meter, samt en rekke andre bygninger og graver. Funnet bekreftet det forskerne allerede trodde – stedet der skipsfunnet ble gjort i 2018 har vært et sentralt sted i jernalder og vikingtid. Nå begynner forskningsprosjektet som skal gi svar på gåtene i Gjellestads historie.
Undersøker høvdingsete Borg i Lofoten med georadar
Denne uka undersøkes høvdingssetet på Borg på Vestvågøy i Lofoten med georadar. Borg har trolig vært et av landsdelens viktigste maktsentra i jernalderen, og tidligere arkeologiske undersøkelser har avdekket en rekke kulturminner her.