De to siste årene har forskningsprosjektet Biokuma sett på vilkårene for å drive småskala matproduksjon i Norge og Sverige, og med Hedmark og Värmland som studieområder. Selv om interessen for å kjøpe lokalt og økologisk produsert er økende, er det likevel vanskelig for små produsenter å drive økonomisk lønnsomt.
BIOKUMA
Workshop om småskala og bærekraftig landbruk
Bøndene som driver med småskala matproduksjon har en hverdag preget av hardt arbeid og mange utfordringer. Hvordan kan vi sikre at varierte og mangfoldige produksjonsformer, som kan ivareta både kultur og natur, er en mulighet også i framtida? Dette var tema for første workshop i forskningsprosjektet Biokuma.
Nytt svensk-norsk prosjekt om kulturarv og kortreist, økologisk matproduksjon
Hvordan og på hvilke måter kan økologisk matproduksjon dra nytte av kulturarven? Er kulturarv et hinder eller en mulighet i gårdsdriften? Og hva påvirker forutsetningene i jordbruket for å drive økologisk produksjon? Dette er noen av spørsmålene forskerne ved Karlstads universitet, Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og Høgskolen i Innlandet (HINN) vil undersøke i prosjektet BIOKUMA.