To år etter opprettelsen av beredskapstelefonen, har NIKU opparbeidet seg mange erfaringer. Disse erfaringene ble delt med ansatte i fylkeskommunen som var på kurs i regi av Riksantikvaren 6. juni.
Restverdiredning
Les mer om dette under tjenesten: restverdiredning
Revidert veileder til verdibergingsplan for kirker
På vegne av Riksantikvaren (RA) har NIKU og Hovedorganisasjonen Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon (KA) laget en veileder for arbeidet med å lage verdibergingsplan for kirker.
I beredskap for kulturminner etter ekstremværet «Hans»
Ekstremværet «Hans» blåste i forrige uke gjennom et område med høy tetthet av kulturhistoriske bygninger. Her befinner blant annet mange av Norges 28 bevarte stavkirker seg. Fagfolk ved NIKUs beredskapstelefon står hver dag parat til å gi råd om hvordan man i best mulig grad kan begrense skadeomfanget på kulturhistoriske viktige bygninger og inventar.
Bistår EU i sikring av kulturmiljø i Ukraina
Forrige uke startet arbeidet i EU-kommisjonens ekspertgruppe for ivaretakelse av ukrainsk kulturarv. NIKU er med i gruppen med to konservatorer.
Hvilken plass har kulturminner i beredskap?
– Felles kulturarv gir oss fellesskap og dermed også en felles styrke. Dette vet krigførere. Derfor er kulturminner ett av målene i krigshandlinger, skriver NIKU-forsker Nina Kjølsen Jernæs i Forsvarsforum.
NIKU lanserer beredskapstelefon for kulturhistoriske bygg og inventar
Eiere, forvaltere og brannvesenet kan nå kontakte NIKUs beredskapstelefon hvis kirker og verna bygninger er utsatt for brann, flom eller andre hendelser som krever akutte tiltak. NIKUs eksperter på restverdiredning vil da gi råd i hvordan man skal gå fram for å minimere skader.
Bedre beredskap i historiske bygg
Når brann eller vann står i fare for å skade historiske bygg, er det helt nødvendig at bygningsforvaltere og brannpersonal har kunnskap om bygget. NIKU bistår kirker og andre eiere av historiske bygg i å lage beredskapsplaner i tilfelle en ulykke skulle skje.
Ønsker større lokalt engasjement for brannsikring og beredskap i kirker
I 2019 har NIKU jobbet sammen med Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter (KA) for å bedre beredskapen i kirker. Østre Agder brannvesen var vertskap når rundt 100 representanter fra kirker, brannvesen, restverdiredningstjeneste og kulturminnevern var samla til fagdag om brannsikring og beredskap i kirker i Arendal 17. januar.
Hva gjør vi dersom kirken vår brenner? Fagdag om brannsikring og beredskap i kirker
NIKU inviterer sammen med KA til fagdag om brannsikring og beredskap i kirker. Målet er at kirker, brannvesen og kulturminnevernet sammen skal komme fram til gode felles planer, og er i stand til å handle raskt om en krise oppstår.
Brannøvelse i middelalderkirke
Hvor godt forberedt er vi om en kirke skulle brenne? I Tromøy kirke har NIKU sammen med Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, kirken, brannvesen og restverdiredningstjenestene gjennomført en realistisk brannøvelse, hvor det å ta vare på verdifulle kulturminner var en vesentlig del av øvelsen.
Hva gjør vi hvis det brenner i en kirke?
Eller hvis kirken blir skadet av flom? I sommer har NIKU og Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter vært på befaring i flere Agderkirker med fokus på beredskap, minimering av skader ved krise og restverdiredning.
Slik redder vi kulturminner og verdifull kunst
Det er heldigvis sjelden at uvurderlige kulturminner og kunst blir utsatt for brann og andre ulykker. Men dersom krisen likevel skjer, kan NIKU hjelpe.