Blyanttegning av Fløan kappell, en laftet bygning med bygningsdeler fra middelalder. Tegningen er fra 1774 og laget av Schøning.

Fløan kapell – en laftet tømmerkirke fra senmiddelalderen

Kapellet sto på erkebiskopens avlsgård Fløan i Skatval, i kort avstand til Steinvikholm slott. I 1849 ble kapellet revet, og tømmeret ble gjenbrukt i en kornlåve. De bevarte delene ble på 1920-tallet innlemmet i samlingene til Sverresborg Trøndelag folkemuseum.

  • Status
    Under arbeid
  • Tidsperiode
    2024

Hva slags kirke var Fløan kapell? Hvordan så bygningen opprinnelig ut? Hvor mye av det opprinnelige tømmeret er bevart? Hva kan stokkene, materialbruk og verktøyspor fortelle oss i dag? Og når ble kapellet bygget? Dette er sentrale spørsmål vi ønsker å besvare i dette NIKU-prosjektet.

Olav den helliges skrin stod her

Fløan kapell ble tegnet og beskrevet av Gerhard Schøning i 1774 og er i dag mest kjent for at Olav den helliges skrin ble plassert her av svenske tropper i 1564. De hadde planer om å føre skrinet med seg tilbake til Sverige. De lyktes imidlertid ikke med det, og kisten ble ført tilbake til Nidarosdomen allerede 8. juni samme år.

Til jubileet for slaget på Stiklestad i 1930 var det planer om å gjenreise kapellet på Sverresborg. Planene ble aldri realisert, og de bevarte tømmerstokkene har ligget lagret i snart 100 år. Deler av materialet ble undersøkt i 1958, men det har vært stor usikkerhet om hvor mye som har vært bevart, og flertallet av stokkene har aldri tidligere vært registrert og dokumentert.

Blyanttegning av Fløan kappell, en laftet bygning med bygningsdeler fra middelalder. Tegningen er fra 1774 og laget av Schøning.
Fløan kapellTegnet av Schøning i 1774. Originalen befinner seg i Det kongelige bibliotek i København.
Blyanttegning av låven på Fløan gård. Tegnet av Victor Ronander i 1902.
Rester av Fløan kapell i låven på Fløan gårdLåven på Fløan gård ble i 1902 tegnet av Victor Ronander (1847-1929). Det gjenbrukte tømmeret fra Fløan kapell er markert i tegningen. Tegningen er i dag på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Prosjektet gjennomføres i 2024 og vil ha som hovedmål å dokumentere de bevarte delene av Fløan kapell. Hver enkelt stokk studeres individuelt og 3D-dokumenteres ved hjelp av fotogrammetri. Flere av stokkene har innskrifter og dekor som dokumenteres ved hjelp av RTI (Reflectance Transformation Imaging ).

Bidrar til dendrokronologiske kurver

Tømmeret i Fløan-stokkene vokste på en tid da lite tremateriale er bevart fra Trøndelag. Stokkene er viktige for oppbyggingen av grunnkurver for dendrokronologi. I samarbeid med NTNU vil det tas en rekke prøver av materialet hvor målet er en ny datering av Fløan kapell.

Prosjektleder: Kjartan Hauglid, NIKU.

Fotostudio på SverresborgTil prosjektet ble det laget et midlertidig fotostudio på Sverresborg hvor stokkene ble fotografert, registrert og dokumentert. Ingen av stokkene var tidligere registrert. Som del av prosjektet fikk hver enkelt stokk et unikt nummer. Til sammen ble 48 stokker sikkert identifisert som tilhørende Fløan kapell.
Enden av en stokk med lafteknute fra middelalderen, av type sinklaft.
Opprinnelig lafteknuteDa kapellet ble gjenreist som låve i 1849 fikk nesten alle stokkene nye lafteknuter. Bildet viser en av de opprinnelige lafteknutene. Laftet er en type sinklaft som er kjent fra Sverige, men som ellers ikke er bevart fra norsk middelalder. Foto: Kjartan Hauglid, NIKU.
Seks mennesker står bak en laftet stokk og ser inn i kamera. De er teamet som jobber med å datere og dokumentere stokkene fra det opprinnelige Fløan kapell
Team Fløanpå Sverresborg februar 2024, med besøk fra Trøndelag folkemuseum. Fra venstre: Dag-Øyvind Engtrø (arkeolog, NIKU), Kai Johansen (museumshåndverker, Stiklestad Nasjonale Kultursenter), Kjartan Hauglid (kunsthistoriker, NIKU), Karl-Magnus Melin (tømrer og arkeolog, Universitetet i Gøteborg), Per Steinar Brevik (arkeolog/konservator, Stiklestad Nasjonale Kultursenter) og Bjørg Agasøster (arkitekt, NIKU).
Kjartan Hauglid

Kontakt oss

Kjartan Hauglid kan svare på dine spørsmål om prosjektet

Kontakt

Prosjektgruppe