Middelaldersk fløyte funnet i Oslo

Funn av en fløyte, spillebrikker og rester av mulige festmåltider viser en mindre alvorlig side av livet i middelalderens Oslo.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Etter hvert som stadig mer av anlegget rundt bispeborgen avdekkes, dukker det opp flere funn som gir et innblikk i dagliglivet i Oslo i middelalderen.

Fløytefunn

Funnet av en fløyte laget av sauebein har vakt oppsikt blant arkeologene på feltet.

– Det er et viktig funn, for det fyller ut sansebildet vi har av middelalderen. Under utgravningen kan vi lukte det samme som de luktet, og nå kan vi også forestille oss noe av hva de har hørt. Det blir som middelalderens soundtrack, sier Sara Langvik Berge, en av feltlederne i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) som står for utgravningen.

Fløyten er et av mange nye og spennende funn fra utgravningen i forbindelse med utbyggingen av Follobanen.

FløyteFløyten ble funnet ved #bispeborgen og er laget av sauebein. Foto: Sara Langvik Berge, NIKU

Fra prest til fest

Arkeologene har gravd frem steinstrukturer som de mener er en del av bispeborganlegget. De har også undersøkt et stort tregulv som har en tilknytning til borgen.

– Det at det ligger så mye dyrebein oppå gulvet har ledet oss til en tolkning om at det har vært en del lystige lag her. Siden vi i tillegg har gjort funn av spillebrikker og ravperler, kan vi bare begynne å forestille oss festlighetene som har utspilt seg, sier Kristine Ødeby som har ledet arbeidet med tregulvet.

TregulvetI og rundt dette tregulvet er det funnet store mengder dyreben i tillegg til sporadiske spillbrikker. Foto: Line Hovd, NIKU
SpillbrikkeSpillebrikken av bein (3,8 cm i diameter). Foto: Sara Langvik Berge, NIKU

Arkeologene skal grave på området frem til mars 2018 og forventer å få svar på enda flere spørsmål rundt middelalderens Oslo også i tiden fremover.

Om Follobaneprosjektet

Utgravningen av området rundt bispeborgen i gamlebyen er en del av Follobaneprosjektet. Utgravningen er bestilt av Riksantikvaren og finansiert av Bane NOR.

Over 30 arkeologer er i arbeid på utgravningen noe som gjør dette til en av de største utgravningene i Norge gjennom tidene.

Se flere funnbilder på www.instagram.com/niku_archaeology