Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) har oppnevnt nytt styre for perioden 2025-2027. Det nye styret tiltrådte 1. januar 2025 med Anne Sigrid Hamran som ny styreleder.
Siste nytt
Kan vi ha en totalberedskapsplan uten fokus på kulturarv?
Regjeringen har lyttet og svaret ble heldigvis nei. Nå har kultur og kultuarv blitt inkludert i totalberedskapsmeldingen.
Fant spinnehjul med hakekors i Tønsberg – Et mye brukt motiv i middelalder
I oktober fant arkeologer fra NIKU et spinnehjul med fire hakekors på utgravninger i Tønsberg. Symbolet, som i dag gir oss frysninger på ryggen, var mye brukt som dekorasjon i jernalder og middelalder.
Historisk oppdagelse: Karl XIIs skjulte transportvei avdekket ved Blomsholm
Ny georadarteknologi har avdekket spor etter Karl XIIs spektakulære transport av galeier over land i 1718. Oppdagelsen gir ny innsikt i en av Sveriges mest fascinerende militære operasjoner.
Ny bok fra NIKU: – De siste ti årene har vært en gullalder for kunnskap om det gamle Oslo
Arkeologiske utgravinger i Oslo har gitt ny kunnskap om osloborgernes liv i middelalderen. I boka «Det gamle Oslo 1000–1624» kan man lese om alt fra byens fysiske utforming til innbyggernes hverdag, helse og religiøse liv.
Møt malerikonservatoren: Konservering av malt kirkekunst
5 i NIKU: Christina jobber med konservering av kirkekunst og utvikling av nye metoder innen konserveringsfaget.
Møt arkeologen – steinbra forskning
Jan Magne har jobbet med bergkunst i 25 år, og de siste 5 årene i NIKU. Han har deltatt i mange bergkunstprosjekter, har jobbet med kulturressursforvaltning av bergkunst og på store arkeologiske utgravninger.
Møt arkeologen: På utgraving i middelalderbyen Oslo
5 I NIKU: Trond Engen er en av NIKUs mest erfarne middelalderarkeologer, og har vært med på de fleste utgravinger i Middelalderbyen i Oslo.
Møt arkeologen: 30 år i felt for NIKU
5 i NIKU: Gjennom sine 30 år i NIKU har Alexander Rory Dunlop vært med på mange forskjellige middelalderbyutgravinger, spesielt i middelalderbyen Bergen.
Møt kunsthistorikeren: Med hjerte for kirkekunst
5 i NIKU: I 17 år har Elisabeth Andersen jobbet med kirkekunst og kirkeinteriør i NIKU. Hun har gjennom årene forsket på alt fra middelalderske alterskap, svevende dåpsengler til kalkmalerier og glassmalerier.
NIKU 30 år – direktøren har ordet
I opphavstider ble Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) skilt ut fra Riksantikvaren (RA). Det er uvisst om det var fra hode, bein eller armer NIKU ble formet av RA sin kropp, men det var med mål om å skape et forskningsmiljø. I urtider var ikke forskningsmiljø knyttet til klima eller sirkulær økonomi, det siktet til et kulturelt fellesskap. Dette inngår i NIKUs mytologi.
Mannen i brønnen på Sverresborg var blond, blåøyd og fra Agder
Analyser av skjelettet som ble hentet ut av brønnen på Sverresborg i Trondheim i 2016 kaster nytt lys over en dramatisk historie fra kong Sverres saga. Nå vet forskerne hvor gammel mannen var, hvordan han så ut og hvor i Norge han var fra.