De to siste årene har forskningsprosjektet Biokuma sett på vilkårene for å drive småskala matproduksjon i Norge og Sverige, og med Hedmark og Värmland som studieområder. Selv om interessen for å kjøpe lokalt og økologisk produsert er økende, er det likevel vanskelig for små produsenter å drive økonomisk lønnsomt.
Biokulturell arv og alternativ matproduksjon (BIOKUMA)
Hvordan og på hvilke måter kan økologisk matproduksjon dra nytte av kulturarven? Er kulturarv et hinder eller en mulighet i gårdsdriften? Og hva påvirker forutsetningene i jordbruket for å drive økologisk produksjon? Dette er noen av spørsmålene forskerne ved Karlstads universitet, Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og Høgskolen i Innlandet (HINN) vil undersøke i prosjektet BIOKUMA.
Prosjektet gjennomføres i Hedmark og Värmland på svensk side, og vil pågå i to år fra og med oktober i 2020. Målet er å styrke muligheten for å bevare og utvikle områdenes biokulturelle arv gjennom å studere økologisk matproduksjon på utvalgte gårder på begge sider av grensen.
Følg med underveis på prosjektets egen blogg.
Publikasjoner
BIOKULTURELLT ARV, LANDSKAP OCH PRODUKTION (Policy brief nr 1)
INKOMSTER FRÅN SMÅSKALIG MATPRODUKTION SOM GYNNAR DET BIOKULTURELLA ARVET (Policy brief nr 2)
Prosjektleder, Norge: Hilde Rigmor Amundsen, NIKU
Prosjektleder, Sverige: Eva Svensson, Karlstads universitet
- Status Under arbeid
- Finansiert av Interreg Sverige-Norge
- Tidsperiode 2020-2022