Illustrasjonsfoto For å vise hvilke muligheter som ligger i bruken av brannbeskyttende tekstiler, har fotograf Mona Hauglid tatt illustrasjonsbilder som viser hvordan brannvesenet i en brannsituasjon kan dekke til store, verdifulle inventarstykker som ikke lar seg berge ut. Illustrasjonsbildet er tatt i Øyestad kirke, Arendal kirkelige fellesråd. Statister er brannmannskap fra Østre Agder brannvesen.

Brannbeskyttende tekstiler

Som en del av et helhetlig beredskap kan bruken av brannbeskyttende tekstiler bidra til å minimere skader fra brann og vann på uerstattelige gjenstander og interiører i historiske bygg. I 2021-2024 har NIKU ledet arbeidet med å teste ulike typer brannbeskyttende tekstiler. Forsøk har blitt utført ved tre brannstasjoner, der håndteringsegenskaper, samt beskyttelse for varme og vann ble testet.

Samarbeidspartnere var Kirkenes Arbeidsgiverorganisasjon (KA) , Østre Agder brann og redning, Oslo brann og redning, Bergen brannvesen, RISE Fire Research, Riksantikvaren og Riksantikvarieämbetet. Rapporten etter dette arbeidet finner du i Brage.

Prosjektet ble videreført i 2023 med laboratoriestudie av tekstilenes motstandsevne mot brann og vannpåkjenning. Dette ble utført hos RISE Fire Research og rapporten etter testene finner du her.

I forlengelse av dette arbeidet har NIKU og KA også utarbeidet en veileder for eier og forvaltere som skal i gang med verdibergingsplan.

Verdibergingsplan for kirker – Riksantikvaren

 

Prosjektleder: Nina Kjølsen Jernæs

Publikasjoner:

In the Heat of the Moment: Testing Fire-Protective Covers for Mitigating Damage to Large Historic Inventories (tandfonline.com)

 

  • Status
    Ferdigstilt
  • Finansiert av
    KA og Riksantikvaren
  • Tidsperiode
    2023-2024