I 2017 ble kullgruvene Svea og Lunckefjell i Svea på Svalbard besluttet stengt etter over 100 års drift. Før Store Norske startet oppryddingen etter gruvedriften, fikk NIKU i oppdrag å dokumentere gruvesamfunnet digitalt. Resultatet blir en virtual reality-modell av Svea for publikum, og en digital ivaretakelse av hundre års industrihistorie.
Digital dokumentasjon av gruvemiljøet i Svea
I forbindelse med opprydningsarbeidet etter gruvedriften i Svea på Svalbard, har NIKU fått i oppdrag fra Store Norske Spitsbergen Kulkompani å dokumentere kulturmiljøet knyttet til kullgruvedriften i Svea.
Formålet med dokumentasjonen er å lage en tredimensjonal digital modell av hele gruvesamfunnet og slik sikre en unik del industrihistorie for fremtiden. NIKU bruker et tverrfaglig team som kombinerer ulike digitale dokumentasjonsmetoder for å samle inn data. Disse metodene inkluderer dronefoto/-fotogrammetri, fotogrammetri fra bakken og høyoppløselig skanning fra bakken. Én og én bygning dokumenteres og legges inn i et tredimensjonalt kart ved hjelp av georeferering.
Feltarbeidet i Svea ble utført om sommeren 2019 og store mengder med rådata ble hentet inn. Dataene består blant annet av mer enn 5000 enkelte skannposisjoner og nesten 200.000 enkelte fotografier.
I etterarbeidsfasen modelleres først hver bygning basert på innsamlet data ved hjelp av bildebasert modellering (IBM) og 3D-modellering. Etter hvert skal alle 3D-modellene settes sammen med den store lanskapsmodellen i en virtual reality omgivelse. Det skal også integreres flere historiske kilder slik at modellen kan brukes til å formidle historien av Svea.
Den endelige 3D-modellen skal kunne oppleves av publikum på store skjermer og spillkontroller. Der skal man kunne gå rundt i Svea og oppleve gruvebyen, kullkaia, lasteanlegget og inngangen til gruva.
Prosjektleder: Erich Nau
Ass. prosjektleder: Anne-Cathrine Flyen
- Status Ferdigstilt
- Oppdragsgiver Store Norske Spitsbergen Kulkompani
- Tidsperiode 2019-2022