Hamarkaupangen

På oppdrag fra Anno Museene i Hedmark har NIKU gjenomført georadarundersøkelser på Hamar. Undersøkelsene var en del av et planlagt forskningsprosjekt ledet av museet på Domkirkeodden.

Målet med oppdraget var å undersøke om det var mulig å, på en inngrepsfri måte, spore levninger av middelalderbyen Hamar.

I tillegg til undersøkelse på Kringkastingsjordet ble det også kjørt kompletterende arealer til georadarundersøkelsen som ble utført i 2016. Det ble gjort en samlet reprosessering og –tolking av dataene.

Georadardatene viser konturene av det som har vært den profane bebyggelsen i Hamar. For første gang kan vi se levninger fra bygninger og bygårder, som samlet fremstår som en bystruktur med bygninger, passasjer og mulige gater.

Resultatene av undersøkelsen presenteres i NIKU-rapport i september 2024. I tillegg vil resultatene være del av det videre forskningsarbeidet, og potensielt danne grunnlag for videre arkeologiske undersøkelser i området.

Hamarkaupangen – middelalderbyen på Hamar

Middelalderbyen på Hamar, eller den såkalte Hamarkaupangen, har vært kjent lenge, men likevel vet vi ikke mye om den. Den er en av seks middelalderbyer i Norge, men har i motsetning til middelalderbyene Oslo, Bergen, Trondheim, Tønsberg, Skien og Sarpsborg, vært lite utforsket fra et arkeologisk ståsted.

Kaupangen er omtalt i den såkalte Hamarkrøniken, som ble forfattet på slutten av 1500-tallet, og mindre arkeologiske undersøkelser og gjenstandsfunn har klart å lokalisere kaupangsområdet til østre del av Domkirkeodden, nærmere bestemt Kringkastingsjordet.

Prosjektleder: Monica Kristiansen

  • Status
    Under arbeid
  • Oppdragsgiver
    Anno Museum Domkirkeodden
  • Tidsperiode
    2023-2024