Digital arkeologi

NIKU bruker høyteknologiske løsninger i forbindelse med arkeologiske registreringer, kartlegging, dokumentasjon og bevaring.

Knut Paasche

Kontakt oss

Knut Paasche er leder for avdelingen digital arkeologi.

Kontakt Knut

Prosjekter

Her er noen eksempler på våre oppdrag som vi er stolte over

Forskningsprosjekter

Vi forsker på tema rundt digitale kulturminner

Siste nytt

Slik fant NIKU «den forsvunnede» Hamarkaupangen med georadar

Georadarundersøkelser ser ut til å ha gitt svar man har lett etter i flere tiår. Ved hjelp av detaljerte geofysiske undersøkelser kan man se tydelige konturer av en middelaldersk bystruktur med bygninger, bygårder, passasjer og gater på domkirkeodden på Hamar. Nå er endelig alt etterarbeid med detaljerte analyser og tolkninger ferdigstilt. Rapporten er tilgjengelig i NIKUs vitenarkiv -BRAGE.

Arkeologisk geofysikk på kartet  

NIKU har sammen med NTNU Vitenskapsmuseet, Vestfold fylkeskommune, Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger og Møre- og Romsdal fylkeskommune, laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge. Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no.

Teknologi møter arkeologi

Den er svær, rød og kjører selv rundt på jordet på jakt etter arkeologiske spor ingen kan se. Nei, den er ikke en del av Transformers-universet, men en helt ny type georadarrobot. Denne våren tar arkeologer fra NIKU i bruk en revolusjonerende ny teknologi på leting etter ukjente kulturminner.

Slik har du aldri før sett muralmaleriene i Oslo rådhus

Den vakre monumentalkunsten i Oslo rådhus har gjennom årene gledet publikum og beriket Oslo. Utstrakt bruk av Rådhuset til offentlig representasjon og markeringer har bidratt til skader og slitasje på kunstverkene. Nå har NIKU i samarbeid med Kulturetaten ved Oslo kommunes kunstsamling og rådhuset gjennomført et pilotprosjekt for digital dokumentasjon av muralmaleriene for å kartlegge motivene, original teknikk og tilstand.